Parim robot alistus parimale tiimile

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romy Keiko Karjusel ja Anton Zapo­rozhetsil Liivalaia gümnaasiumi kolmandast klassist ei läinud laupäeval Ahhaa keskuses peetud robootikavõistlusel küll kõige paremini, kuid nad olid finaalis ka ühed nooremad osalejad.
Romy Keiko Karjusel ja Anton Zapo­rozhetsil Liivalaia gümnaasiumi kolmandast klassist ei läinud laupäeval Ahhaa keskuses peetud robootikavõistlusel küll kõige paremini, kuid nad olid finaalis ka ühed nooremad osalejad. Foto: Margus Ansu

Tallinna koolide õpilastest koosneval Robootika.com võistkonnal oli võidumaitse suus juba enne autasustamist. Tulemust siis veel teada ei olnud, aga robot tegutses hästi ja tunne oli õige.

Robootika.com oli üks laupäeval Ahhaa keskuses võistelnud 20 Eesti parimast robootikavõistkonnast, kes pingutasid meistritiitli nimel ning mis veel olulisem, püüdsid piletit Saksamaal peetavale võistlusele, et seal kogu maailmast tulnud võistkondade hulgas Eestit esindada.

Võistluse jaoks tuleb täita kaks ülesannet: kirjutada põhjalik projekt, kuidas robotitega mingisugust elulist probleemi lahendada, ning ehitada Lego komplektist robot, mis lahendab mängulaual ette antud ülesandeid kahe ja poole minuti jooksul ning kogub punkte.

Suur pettumus

Põhja-Eesti eelvoorust sai Robootika.com kõige parema tulemuse, kuid nagu ütles üks võistkonna liige Peter Alex Mahhov, mitte tänu robotile. Peamiselt tulid punktid just kirjutatud projekti eest, robot ise tuli täielikult ümber ehitada.

Noorte uus robot peaks olema võimeline saama kõige rohkem 520 punkti. See tähendab, et talle tuleb anda kätte õige suund täpselt õigest punktist ning alles siis saab masin minna ja ülesanded ära teha.

Võistlusel oma parimat võimalikku tulemust võistkonnal saada ei õnnestunud, punkte tuli 400 kanti. Ülesandeid on laual 700 punkti jagu, kuid noormehed kinnitasid, et neid kõiki lahendada pole kindlasti võimalik.

Kuna tänavuse võistluse teema on lahendused eakatele, valiti projektiks automaatne ravimikapp. See annab teada, kui on aeg ravimit võtta, ning sordib ja doseerib kõik vajaliku.

Nii nagu Robootika.com noored ise arvasid, saidki nad üsna ülekaalukalt esimese koha robotimängus, nende kätetöö suutis võistluslaual lahendada kõige rohkem ülesandeid.

Meistritiitli asemel tuli aga teine koht ja kollast karikat mindi vastu võtma üsna õnnetute nägudega. Esikoha sai hoopis võistkond Öökullid, kes oli kostüümidega terve päeva endale tähelepanu tõmmanud – ehituskiivrite ja kollaste vestidega olid nad nagu ülekasvanud Lego-mehikesed.

See Tallinna Kristiine gümnaasiumist tulnud võistkond ei ehitanud küll parimat robotit, kuid kui kõike arvestada – disain, robotimäng, tiimitöö ja projekt –, tegid nad hindajate arvates parimat tööd.

Ka Saksamaal Euroopa avatud meistrivõistlustel mais jagatakse igas kategoorias eraldi auhindu, kuid meistritiitli saab siiski see, kes on kokkuvõttes parim.

Tartus käisid taas võistlemas ka mõned Läti võistkonnad ning sealtki sai parim,  Valka gümnaasiumi võistkond Trollis, võimaluse sõita Saksamaale.

Robotid lasteaedadesse

Eesti koolides toetab robootikakomplektide soetamist Tiigrihüppe sihtasutus. Võistlusel hindajana osalenud Tiigrihüppe koolitusvaldkonna juht Ave Lauringson rääkis, et kui tahame, et noored valiksid ülikooli minnes tehnikavaldkonna, tuleb neis huvi äratada tunduvalt varem kui gümnaasiumis.

Nii on plaanis viia robootika ka lasteaeda ning välja on kuulutatud katseprojekt osaleda soovijatele. Lasteaiale kohased robotid on mõistagi palju lihtsamad kui need, mida ehitavad põhikooliõpilased.

First Lego League

• 9–16-aastastele mõeldud võistlus teaduse ja tehnoloogia populariseerimiseks.

• Euroopa avatud meistrivõistlustele pääsevad riigid vaid kutsetega, varem peavad olema peetud eelvoorud.

• Teavet leiab veebilehelt www.robootika.ee/flleesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles