Vene ball toob kokku vene kultuuri

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karm kohtunik Tamara Hristoforova on tööväliselt särava naeratusega daam, kes räägib hea meelega tantsust ja ballist ning kleitidest ja kingadest. Ta on üks vene balli korraldajaist.
Karm kohtunik Tamara Hristoforova on tööväliselt särava naeratusega daam, kes räägib hea meelega tantsust ja ballist ning kleitidest ja kingadest. Ta on üks vene balli korraldajaist. Foto: Margus Ansu

Kohtunik Tamara Hristoforova on veendunud, et olgu ajad millised tahes – tants ei lähe kunagi moest ja ka ballid jäävad. Tänavune vene ball on juubelimärgiline, järjekorras 15.

Tamara Hristoforova, milliseid kingi teile kanda meeldib?

Ikka kõrgeid. Siis ma tunnen, et olen pikk. See annab ka uhkust juurde. Kohtunikutalaari all kannan muidugi mugavaid kingi ja mitte kõrgemaid kui viiesentimeetrisi kontsi.

Millist kleiti te tänavusel ballil kannate?

Päris uut kleiti, just selleks sündmuseks õmmeldud. Tumesinist, maani ja alt hästi kaharat, et oleks hea tantsida.

Tants on teie suur hobi.

Tantsimine on mu elus nagu mingi sõltuvus kohe. Käin kaks korda nädalas trennis, mu partner on olnud paarkümmend aastat Vladimir Müller. Mulle väga meeldivad tango ja tša-tša-tšaa.

Te olete vene balli üks korraldajaid, mida see sündmus tänavu pakub?

Meid, korraldajaid, on neli-viis inimest. Teeme seda tööd vabatahtlikult, mina vastutan kultuuriprogrammi eest.

Just käisin Sillamäel kuulamas orkestrit Meloodia. Ma käin alati ise kohal, sest ballil peab kõlama muusika, mille järgi peab saama tantsida. Siis olen käinud kuulamas vene lütseumi duetti Sunset. Seal laulavad väga ilusasti Veronika Marinova ja Igor Basov, valisin välja neilt neli pala.

Kõige suurem kollektiiv tuleb Pihkvast – teeneline koor, milles laulab 54 inimest. Kohtla-Järvelt saabub tantsukollektiiv Rütm, kus on 31 inimest. Oleme leidnud akordioniste ja kutsunud väga häid soliste.

Tänavu võttis meiega ühendust üks noormees, Mirko Vav-renjuk, kes teatas, et Treffneri gümnaasium tahab tulla ja meile sünnipäeva puhul üllatuse teha.

Ma lugesin üle, meil on 173 esinejat.

Mis teeb sellest ballist vene balli?

See on nagu kultuurifoorum, kus saavad end näidata parimad kollektiivid. Tasemel peavad olema mitte ainult laul või tants üksi, vaid ka artistide välimus, kostüümid, publikuga suhtlemise oskus. Ning me soovime, et kõlaksid vene lood, vene klassika, vene estraad. Isegi kuuba rumbat tahame näha just vene meloodia saatel esitatult.

Kuidas ballile pääseb?

Balli pääsmed on mitmel pool müügil, 15 eurot pilet. Oleme igal aastal jaganud kutseid ka väga paljudele õppe- ja ametiasutuste ning organisatsioonide inimestele, ikka eesmärgiga näidata vene kultuuri. Meie ballil on olnud kuni 800 inimest. Ma ei tea, võibolla tänavu tuleb 1000. Kõik on teretulnud!

Kas seniste korraldajate kõrvale on tekkinud noori abilisi?

Alalist noorte rühma ei ole, sellest on väga kahju. Oleme püüdnud koolidest saada organiseerijaid nii õpilaste kui nende vanemate kaudu. Kui mõni entusiast tekibki, lõpetab ta varsti ülikooli ja lahkub Tartust.

Meie põlvkond on harjunud, et teeme seda tööd oma vabast ajast ja tasuta, aga noored tahaksid, et neile makstaks.


Vene ball

• Vanemuise kontserdimajas 16. märtsil algusega kell 17.30.

• Muusikat pakuvad orkestrid Meloodia ja Vernisaž ning Ivetta Trio, esinevad solistid, tantsu- ja lauluansamblid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles