Uus telekanal ahvatleb Tartut oma saatega

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Kaido Linde montaaž

Pärast Kalev Spordi järglase TV4 pankrotistumist uue telekanali TV14 käivitanud Toomas Lepp saatis Tartu tipptegelastele kirja, milles pakub linnale võimalust teha enne valimisi ja pärast seda iganädalast saadet.




Lepp pöördus oma kirjaga kolme inimese – Tartu linnapea Urmas Kruuse, volikogu esimehe Olev Raju ja ettevõtja Neinar Seli poole.



«Ajupotentsiaal ning noorusenergia, mis iseloomustavad teie juhitavat linna, on tohutud,» teatab Lepp oma kirjas kolmele mehele.



Enne valimisi


Lepp ei jäta kahtlust, et TV14 äriideeks on rahastada end suurel määral avaliku sektori toel. Nii on ta pöördumas saadete tegemist puudutavate üleskutsetega muu hulgas valitsusasutuste, ülikoolide, fondide ja sihtasutuste poole.



«Koostöös Tartu linnast pärit videotootjatega ning ehk ka mõningate sponsorite abiga võiksime hakkama saada ka mõistliku eelarvega,» märgib Lepp kirjas. «Kindlasti oleks saade ajakohane enne kohalikke valimisi augustis-septembris ning võiks jätkuda mitme hooaja vältel.»



Lepa sõnul tehakse koostööettepanek ka teistele omavalitsusele. See, kas omavalitsus rahastab saadet või mitte, on tema kinnitusel omavalitsuse otsustada.



Linnavalitsuse laul


Tartu Postimehe küsimusele, mis laulu need linnasaated siis laulma peaksid, kipuvad ju Tallinna tellitud saated laulma linnavalitsuse laulu, vastas Lepp: «Loomulikult linnavalitsuse laulu, mis laulu veel siis? Rahvas on valinud ju inimesed linna valitsema, mis laulu siis veel saab laulda?»



Samas teatas Lepp, et tegu ei oleks valimispropagandasaatega. «Ma ju kirjutan, et Tartus on mitu ülikooli ja teater, aga miks ei ole eetris Tartu saadet,» lisas ta.



Lepa väitel ei ole Kanal 2 näidatavad ja Tallinna linnavalitsuse tellitud saated valimispropaganda. «Need saated räägivad inimestest, kes töötavad linnas, teevad kultuuriasju ja istutavad lilli – näiteks eelmises saates oli juttu, kuidas tänavatele triipe joonistatakse.»



Lepp lisas, et teha ei ole vaja mitte kriitikat, vaid teada anda, mis linnas toimub ja tehakse. «Ma teen selle saate ära ka ilma Tartu linnavalitsuseta, ärge seda küll kartke,» lisas ta. «Mina teen neid saateid, mis on inimestele vajalikud.»



Tartu linnapea Urmas Kruuse ütles, et Tartu linnavalitsuse meediapoliitika on Tallinna omast täiesti erinev.



«Oleme lähtunud sellest, et meil on olemas vaba ajakirjandus ja meil ei ole vaja juurde luua oma ajakirjandusformaati,» lausus Kruuse.



Ta lisas, et ei pea vajalikuks omavalitsust puudutavate propagandasaadete või -artiklite avaldamise eest linnaeelarvest maksmist. «Kalev Meedia püüdis ajada Tartuga samasugust rida nagu Lepp praegu.»



Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõuniku Tarmu Tammerki hinnangul ei ole omavalitsuste kinnimakstud saated ajakirjandus.



«See on midagi muud,» lausus ta. «On kahetsusväärne, et niinimetatud munitsipaalmeedia tegemise soov levib üle Eesti. Kuigi selliste saadete juures on tavaliselt märgitud, et kohalik omavalitsus maksis need kinni, ei ole see ikkagi vaatajale-kuulajale kohe selge.»



Populaarsust pole


Tammerk pole sugugi kindel, kas omavalitsusepoolne saadete tellimine on üldse hea raha kasutamise viis. «Need Tallinna kohta tehtud saated ei paista ju silma erilise populaarsusega,» lisas ta.



Samas tunnistas ka Tammerk, et sellisele munitsipaalmeediale annavad põhjust ka olemasolevad meediakanalid, kes ei suuda sageli kohalikku elu katta. «Siin on mõtteainet avalik-õiguslikule ja kommertsmeediale,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles