Lodjakojas lendasid uue lodja kiilupuu laastud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lodjakojas algas pidulikult uue suure lodja kiilupuu tahumine (pildil Priit Jagomägi).
Lodjakojas algas pidulikult uue suure lodja kiilupuu tahumine (pildil Priit Jagomägi). Foto: Sille Annuk / Postimees

Uue kahemastilise lodja kiilupuu tahumise juurde täna lodjakojas lapsi kirvega vehkima ei lastud. Aga sel ajal, kui suured mehed selle tähtsa töö kallal olid, kasutasid Paula (7) ja Jaagup (9) Jagomägi ära kiilupuu jämedamas otsas hakkajaid inimesi oodanud vana kahemehesae ning andsid oma panuse uue lodja kiilupuu parajasse mõõtu saagimisel.

Uue lodja ehitamise alguse puhul lõi pillimees Toomas Oks oma Teppo lõõtsaga lahti esimese loo, lodjakoja perenaine Liisa-Lota Kaivo kostitas külalisi just ahjust tulnud liha- ja porgandipirukate, puljongi ning soovi korral ka hansaga.

Söök, jook ja hea seltskond kulus ära, sest MTÜ Emajõe Lodjaselts juhatuse liige Priit Jagomägi teatas külalistele: «Enne siit kedagi ära ei lasta, kui kiilupuu on kandiline!» Ta lisas, et palka selle töö eest kellelegi ei maksta, kuid kõik kaasalööjad võisid võtta kiilupuust laastu ja lasta sellele märgi peale põletada. Sellise laastu omanik saab paari aasta pärast uue lodjaga tasuta sõita.

Uus lodi tuleb 18 meetrit pikk ja 8,5 meetrit lai ning kui lodjaseltsi plaanid vett peavad, siis lastakse lodi vette 2015. aasta kevadel. Lisaks vabatahtlikele panevad lodjaehitusele õla alla Tartu linn, RMK, ALeCoq, Respo ning puidutööstused Raitwood ja AS Viiratsi Saeveski.

Lodjaseltsi esimene laev, 2006. aastal vette lastud lodi Jõmmu on sõidutanud üle 55 000 reisija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles