Vietnami meditsiiniõppejõud asuvad Tartu professoreile töövarjuks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Da Nangis asuva Vietnami rahvusliku meditsiinitehnoloogiakolledži õppejõud tutvusid eile ennelõunal biomeedikumis õppelaboriga. Paremalt kolmas rektor Nguyen Khac Minh ning pildi keskel professor Sulev Kõks.
Da Nangis asuva Vietnami rahvusliku meditsiinitehnoloogiakolledži õppejõud tutvusid eile ennelõunal biomeedikumis õppelaboriga. Paremalt kolmas rektor Nguyen Khac Minh ning pildi keskel professor Sulev Kõks. Foto: Margus Ansu

Eile uudistasid Vietnami rahvusliku meditsiinitehnoloogiakolledži rektor Nguyen Khac Minh ja tema seitse õppejõudu biomeedikumi ning olid vaimustunud kõigest, millega nad sel nädalal Tartu Ülikoolis ja kliinikumis kokku puutusid.

Üks külalistest, Truong Thi Hoang Phuong oli saabunud Eestisse juba nädala eest ning jääb siia koguni kaheks kuuks, et jälgida ülikooli radioloogiakliiniku spetsialiste ning õppetööd ja meditsiinipraktikat.

Lähema poole aasta jooksul saabub Tartusse aga 29 vietnamlast, kes kõik hakkavad arstiteaduskonna professorite ja õppejõudude töövarjuks, et omandatud teadmistega oma kodumaal õppetöö kvaliteeti parandada.

Rektor Nguyen Khac Minh kinnitas, et eestlased on neid vastu võtnud erakordse soojuse, kuigi ka erakordselt külma ilmaga ning siinne ülikool, selle õppetingimused, tehnoloogiline varustatus ja tööle pühendunud professorid on neile sügava mulje jätnud.

Ta lisas, et Vietnami tervishoius on kõige tähtsam parandada esmatasandi arstiabi, tõsta inimeste eluiga, vähendada vastsündinute suremust ja saada kontrolli alla nakkushaigused.

Tema Da Nangis asuvas kolledžis õpib 6000 tudengit, kes lõpetades saavad laborandi või õe kutse. Vietnami valitsus on otsustanud, et see õppeasutus peab arenema ülikooliks.

Et Vietnami arstiteaduse olukord sarnaneb mõneti olukorraga, mis valitses Eestis taasiseseisvumise ajal, tasub meditsiinitehnoloogiakolledži rektori meelest just Eestist õppida.

Tartu Ülikooli füsioloogilise genoomika professor Sulev Kõks ütles, et Vietnam on suur ja rahvast on seal palju ning ilmselgelt vajab Vietnami meditsiinisüsteem järeleaitamist.

«Ka ülikoole on neil napilt ning nad lihtsalt ei suuda arste ja õdesid välja õpetada nii palju, kui oleks vaja,» lausus Kõks.

Seepärast tulebki rääkida koostööst mitte ainult kahe riigi, vaid koguni Rootsi, Norra, Poola ja Eesti ning Vietnami ülikoolide arstiteaduskondade vahel.

«Mis teadusesse puutub, siis tahame näiteks hakata koos uurima Agent Orange´i ehk dioksiine, mis kuuluvad keskkonnas levinud saasteainete hulka ning mida on ohtralt puistatud Vietnamisse sõja ajal, et tappa džunglit,» rääkis Kõks. «Me tahame välja töötada vahendid, mis võimalikult ruttu aitaksid jälile saada, kui inimese tervis on saanud sellest mürgist kahjustada.»

Arvamus

Jaanus Pikani
Projekti initsiaator


Vietnam on kasvava majanduse ja areneva ühiskonnaga maa, kuhu on mõtet panustada nii teadmisi kui raha ning kus saab teha kliinilise meditsiini vallas head koostööd.

Vietnami valitsus on öelnud, et nad soovivad erakapitali kaasamist tervishoidu. Eesti finantseering on esialgu meie inimeste aeg ja vaev, Eesti raha sinna ei lähe.

Praegune koostööprojekt töötab Rootsi välisabi agentuuri toetusel ning mina olen olnud selle projekti üks algatajatest.

Mul endal otseseid äriplaane Vietnamis ei ole, olen rohkem kui tervishoiukonsultant ehk üks Maailmapanga nõustajastaatuses abiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles