Mehised pillilood ennustavad head plaati

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Roots Roundabout, «Rock House»
Andres Roots Roundabout, «Rock House» Foto: Repro

Nüüd on siis lõpuks teada, kes on meie parim bluusi­kitarrist! Möödunud nädalal sai kontserdil Tallinnas Von Krahlis asjakohase auhinna kitarrist ja Tartu Kitarrikooli õpetaja Andres Roots.

Auhind koosneb metalltahvlist kirjaga «Sajandi parimale Eesti bluuskitarristile» ja vanasse kohvrisse ehitatud kitarrivõimendist.

Tunnustus on väärtuslik eriti seetõttu, et selle on algatanud Tallinna bluusifännide seltskond, kes ei jõua ära oodata sama kitarristi kodumaist ametlikku tunnustamist. Seevastu välismaised bluusiedetabelid

on teda korduvalt tähele pannud.

Heli heli haaval

Mituteist aastat bluusi saladusi noot noodi ja heli heli haaval uurinud Andres Roots on kuulajate tänu pälvinud mitte ainult Eestis. Ka nüüdne jõudmine loomingus kahe uue tähiseni on seotud bluusihuviliste ja -muusikutega kodunt kaugemalt.

Üks uusi teetähiseid on neljast instrumentaalloost koosnev heliplaat «Rock House», mille esitlused on olnud juba ka Lätis ja Soomes. Ansamblis Andres Roots Roundabout on osalenud selle salvestamisel lugude autori ja kitarristi Rootsi kõrval Martin Eessalu kitarridel ja Raul Terep trummidel.

Basskitarrist on trio loobunud. «Sedapuhku on soleerimine suuremas osas Martini õlgadel,» selgitas Roots. «Minul on enamasti käed tööd täis bassikäikude ja akordisaate ühte kitarripartiisse kombineerimisega.»

Plaadi on salvestanud Tartus Asko-Romé Altsoo, ümbrise kujundanud bluusikitarristi abikaasa Siret Roots ja fotod teinud Soome fotograaf Leif Laak­sonen.

Plaadi kõlapilt on mehine. Vaheldust kuulamisel loob asjaolu, et kaks lugu on rokilikumad ja kaks svingilikumad.

Mullu tõi samas koosseisus trio kuulajate ette EP ehk väikeplaadi «Electric Dixieland». Selle aasta sees loodab Roots kokku panna täispika instrumentaalalbumi. Mullune ja nüüdne EP annavad lootust, et kujunemas on hea plaat.

Teine uus teetähis

Teine uus Andres Rootsi loominguline teetähis on paar nädalat tagasi üllitatud singel «Someplace Nice». Briti bluusivirtuoos Steve Lury mängib sellel suupilli ja vilistab, lisaks temale ja Rootsile on ansamblis Raul Terep ja bassimängija Peeter Piik.

Instrumentaaltrio Andres Roots Roundabout esitleb EP-d «Rock House» rokibaaris Underground (Küütri 7) 28. veebruaril kell 21.

Plaadid

Andres Roots Roundabout, «Rock House», neli lugu, 2013.

Steve Lury ja Andres Roots Roundabout, «Someplace Nice»,

kaks lugu, 2013.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles