Elu kohtleb kasse ja lapsi kohati väga karmilt

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeria Ränik
Valeria Ränik Foto: Sille Annuk

Veebruari algul tuli trükist «Ülejõel, Kassilaiu pealinnas» teine raamat. Peategelased on kassid ja lapsed. Autor Valeria Ränik kirjeldab neid tegutsemas Tartu Ülejõe kassiriigis, kus nunnutamist tuleb ette haruharva.

Raamatu keskmes on kaks poolvenda. Nad elavad kolmekesi emaga, kes on kirjanike liidu liige, vabakutseline kirjanik. Poiste ema peab ainuõigeks kasvatada oma lapsi nii, et see oleks kasulik eelõige neile endile ning mitte kasvatajale, koolile või ühiskonnale laiemalt.

Iseseisvaks isiksuseks

Valeria Ränik on arvamusel, et kui tema lapsed kujunevad täiel määral iseseisvaks isiksuseks, võidavad sellest nii lapsed ise, vanemad kui ka ühiskond.

Ta on oma veebisaidil (www.hot.ee/valeriaranik) kirjutanud, et laste sellisele kujunemisele kaasa aitamiseks tuleb lapsevanemal «ennekõike omaenda maailmapilt tasakaalu viia, muutuda tingimusteta õnnelikuks ja vaimselt sõltumatuks isiksuseks, vabaneda puhtmajanduslikust mõtteviisist ning julgeda vaadata paljudele asjadele teisiti, kui meile on õpetatud».

Kuidas lapsevanem sellega hakkama peaks saama, seda õpetab «Ülejõel, Kassilaiu pealinnas».

Koolivägivald

Raamatus on juttu muu hulgas õige mitmest koolivägivallajuhtumist, milles kahel poolvennal tuleb suuresti omapäi lahendus leida. Iseendaks jäämisel on raske hind.

Asi ei piirdu ainult tõuklemise ja narrimisega, millesse õpetajad pahatihti ei sekku. Muhud ja marrastused on muidugi valusad, aga koolikaaslased viskavad sisse ka poiste koduakna ja pressivad neilt raha välja.

Raamatu peategelased ei ole siiski inimesed, vaid kassid. Autor on aastaid jälginud nende tegevust ning leidnud kassiriigist palju põnevat ja õpetlikku. Raamatus askeldavad samuti liivahiired ja vutt ning mõni muugi karvane ja suleline.

Rõõm ja huumor

Koolivägivald ning enamasti kodutute kasside vaba ja ohtlik elu on kohati ülekohtuselt karm, tuues kassidele kaasa tihti ülekohtust surma. See kõik annab eelkõige põhikooliõpilastele ja nende vanematele suunatud raamatusse oma süngevõitu värvingu.

Helgeks vastukaaluks on rõõm loodusest ja huumor. Lehekülgede kaupa leidub laste fantaasiat arendavaid sõnamänge.

«Ülejõel, Kassilaiu pealinnas» esimene raamat ilmus aastal 2000 Elmatari kirjastatuna ja tõi autorile Eesti kirjanduse aastapreemia. Esimese raamatu teine, parandatud ja autori enda kirjastatud trükk tuli lugejate ette 2006. aastal.

Kindlasti väärib nüüdki ilmunud, samuti Valeria Räniku enda üllitatud teine raamat nii kirjandusžüriide kui ka väikeste ja suurte lugejate tähelepanu.

Raamat
Valeria Ränik, «Ülejõel, Kassilaiu pealinnas», teine raamat, kirjastanud ja kujundanud

autor, Tartu, 2013, 128 lk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles