Õun alustab maailmavallutust

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasfirma Õun ehk Jaanus Ehrlich (vasakult), Marek Madissalu ja Rauno Saar plaanivad maailma vallutada. Esialgu tuleb aga alustava firma kasvuraskustest üle saada.
Õpilasfirma Õun ehk Jaanus Ehrlich (vasakult), Marek Madissalu ja Rauno Saar plaanivad maailma vallutada. Esialgu tuleb aga alustava firma kasvuraskustest üle saada. Foto: Kristjan Teedema

Kas mäletate aega, kui pea igal poisil oli kodus jootekolb ning elektroonikat ja elektrit õpiti tundma katsetamise teel, poest ostetud konstruktoreid kokku pannes?

«Kõik on nüüd nii lihtsaks tehtud, saad ainult nupule vajutada,» vangutas õpilasfirma Õun liige Rauno Saar praegu müügil mänguasjadest rääkides pead. Kolm Võnnu keskkooli noormeest, lisaks Saarele veel Jaanus Ehrlich ja Marek Madissalu, on turul laiutavat auku ise täitma asunud.

Poistel on suur eesmärk paigas – nad kavatsevad turuliidri kohalt lükata elektroonikahiiu Apple (inglise keeles õun – toim). Enne kui nii kaugele jõutakse, tuleb teha hulk tööd ja esimeseks sammuks on koolitundide elavdamine.

Eksport hakkab toitma

Umbes kuu aega on nad teinud elektroonikakonstruktoreid. Piisavalt keerulisi, et väike laps ei suuda neid kokku panna, kuid tehnikahuvilisele noorele on need põnev nokitsemine. Pealegi on konstruktori tulemiks näiteks valgus- või metallidetektor, mis töötab patarei jõul ja annab märku LED-tule või heliga.

Firma juhi Jaanus Ehrlichi sõnul on eelkõige plaanis oma tooteid müüa koolidele, kus neid saaks kasutada näiteks füüsikatundides elektroonikat käsitledes või tööõpetuse tundides jootmist õppides.

Lisaks väljatöötatud mudelitele teevad nad eritellimusi ja tootearenduse võimalused on lõputud.

Oma tooteid müüvad noormehed kolmes valmisoleku staadiumis, päris juppidest valmis esemeni. Päris kasutatavatest toodetest on neil praegu olemas valgusdetektoriga öölamp, mis hämardudes põlema läheb, ning niiskusdetektor, mis liiga kuiva mulla korral tulukese süütab.

Praegu on kõik konstruktori komponendid täpselt näha, et noored näeksid, mis elektroonikaseadmete sees sünnib. Edaspidi on plaanis luua ka korpused, et valmis ese näeks esinduslikum välja.

Saar rääkis, et niisuguseid komplekte müüakse Soomes, kuid tunduvalt kallimalt (Õuna konstruktorid maksavad 8–15 eurot). Niisiis üheks tulevikuplaaniks on eksportida oma tooteid põhjanaabritele.

Õuna juhendab vabakutseline koolitaja Kaire Valge, kelle käe alla jõudsid poisid tänu Tartu ärinõuandla projektile «Noorte ettevõtliku meele ja eluhoiaku edendamine Tartumaal».

Valge sõnul on noormeestel olemas kõik vajalik edu saavutamiseks, kui nad end vaid teel ootavatest takistustest ära hirmutada ei lase. «Nad on väga tublid ja tragid, igaühel on omad oskused, milles nad on head. Neil on hea meeskonnatunnetus ja väga suur tahtmine, sellest ju saabki kõik alguse,» kinnitas mentor.

Ta rääkis, et kavatseb kindlasti poistega veel pikalt koostööd jätkata ning hoolitseda, et nad asja sinnapaika ei jätaks. Valge sõnul ei näe ta põhjust, miks ei suudaks poisid järgmise aastaga jõuda nii kaugele, et keskkooli lõpuks oleks neil oma firmas kindel töökoht.

Tööd jagub palju

Noormehed ise mainisid, et kooli kõrvalt on õpilasfirmaga tegelda üsna pingeline. Praegu on nad alles 11. klassis, järgmisel aastal lõpueksamiteks valmistudes on olukord ilmselt veel keerulisem.

Nii ongi Valge sõnul tähtis, et Õun nüüd ja suvel võimalikult palju ära teeks. Fookuses oleks kindla kliendibaasi loomine, vaja on veel teha turundust ja tootearendust. Praegu leiab firma vaid Face­bookist, peagi avatakse ka koduleht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles