Hipinäitusele mahub veel palju asju

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hipiajastu näitus ei saa läbi Aleksander Müllerita, kes kandis 1970. aastatel pikki juukseid ja Lennoni-prille. Sellisena on teda pildistanud Vaino Vahing.
Hipiajastu näitus ei saa läbi Aleksander Müllerita, kes kandis 1970. aastatel pikki juukseid ja Lennoni-prille. Sellisena on teda pildistanud Vaino Vahing. Foto: Vaino Vahing

Märtsis valmib Eesti Rahva Muuseumis näitus, mis heidab pilgu tagasi lillelaste ajastusse. Iga kunagine hipi või hipikultuuri austaja on oma panusega teretulnud.

Näituse «Nõukogude lillelapsed: 1970ndate psühhedeelne underground» kuraatorid on interdistsiplinaar Kiwa ja antropoloog Terje Toomistu. Nagu võis lugeda valmiva väljapaneku puhul loodud veebisaidilt www.hipid.ee, lõppes materjali kogumine 20. veebruaril.

«Teeme Tartule erandkorras mõned päevad kauem kogumist,» teatas Too­mistu.

Erand tartlastele

Niisiis saab hipikultuuriga seotud asju, fotosid või ka amatöörfilmimaterjali kuraatorite kätte toimetada 27. veebruarini. Selleks tuleb ühendust võtta ERMi peavarahoidja Riina Rein­veltiga (riina.rein­velt@erm.ee, tel 735 0406) või minna ERMi peamajja Veski 32.

Muude teemat puudutavate küsimuste või ettepanekute korral võib ühendust võtta kuraatorite Kiwa ja Toomistuga (so­viethippies@gmail.com, tel 5559 5781).

«Siiani on peamiselt panustatud fotomaterjaliga,» selgitas Toomistu. «Meile on saadetud skaneeringud nooruspõlve fotodest. Aga oleme kätte saanud ka paar rokkstaari postrit Soome ajakirja vahelt, mis ringlesid 1970. aastate alguses.»

Kuraatoritele on usaldatud samuti tikandite ja värviliste lapikestega kaunistatud elu esimesed Lee teksad, ühe Pärnu piiga ulakavõitu koolilõpukostüüm ja psühhiaatriahaigla diagnoosi abil armeeteenistusest pääsenud noormehe sõjaväepilet.

Pärast näitust film

«Meid huvitavad ka kellegi elu esimene või mõni õige hinnatud ja haruldane vinüülplaat, muusikainstrumendid, iidolite postrid või kontsertide kuulutused, mõnelt Kesk-Aasia reisilt kaasa toodud kingitused, ehted, mõne hipi poolt kasutusse võetud taju muutvad ained, nagu näiteks astmatooli tubakas, keelatud kirjandusteosed ja muudki,» loetles Toomistu.

Kõiki neid asju võib loovutada kas ainult näituse lahtioleku ajaks kuni septembrini või pakkuda jäädavalt ERMi kogudesse säilitamiseks.

Ühtlasi valmistavad kuraatorid ette dokumentaalfilmi lillelastest. Teiste hulgas on nad intervjueerinud kirjanikku ja muusikut Aleksander Müllerit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles