Lodjakoda jääb kiilupuule väikseks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Emajõe Lodjaselts juhatuse liige Priit Jagomägi istus lodjakojas korraks uue suure lodja kiilupuu jämeda otsa peale.
MTÜ Emajõe Lodjaselts juhatuse liige Priit Jagomägi istus lodjakojas korraks uue suure lodja kiilupuu jämeda otsa peale. Foto: Margus Ansu

Emajõe Lodjaseltsi kanged mehed vinnasid vintsiga lodjakotta Räpina lähedalt toodud pika ja jämeda männi. Sellest saab paari aasta pärast vette lastava suure looduslodja kiilupuu.

«Kiilupuu on nii pikk, et ei mahtunud lodjakotta ära, oma poolteist meetrit jäi õue,» ütles eile Tartu lodjakojas askeldanud Kaspar Kitsnik, Kuressaare ametikooli väikelaevade ehitamise eriala praktikant.

«Jah, lodjakoja pikemaks ehitamisest pole meil nüüd pääsu,» tõdes MTÜ Emajõe Lodjaselts juhatuse liige Priit Jagomägi. «Teisiti ei saa me siin kuidagi uut lotja ehitada.»

Lodjakoja ühest otsast teise ja kaugemalegi ulatuv ligi paarikümne meetri pikkune mänd on uue kahemastilise lodja kiilupuu. «Meil on teist, suuremat lotja loodusõppeks väga vaja, sest praegu ületab nõudlus Jõmmu loodusretkede järele pakkumise,» selgitas Priit Jagomägi. «Sellepärast tahamegi teha Jõmmu kõrvale veel ühe lodja, mis on nagu suur ujuv õppeklass.»

Jõmmust tublisti suurem

Lodjakojas pea seitse aastat tagasi valminud lodi Jõmmu on 12 meetrit pikk ja 7 meetrit lai. Uus kahemastiline lodi tuleb tükk maad suurem: pikkust on sel 18 ja laiust 8,5 meetrit. Aluse ehitamine algab kiilupuu piduliku tahumisega 28. veebruaril kell 14.

Lodja ehitamiseks ning mootorite ja õppevahendite soetamiseks kulub ligi 250 000 eurot. «Praegu on meil vaid stardiraha,» märkis Priit Jago­mägi.

Lodjaselts taotles aluse tegemiseks toetust Keskkonnainvesteeringute Keskusest (KIK), kuid jäi esimesena joone alla. Praegu on seltsil töö hakatuseks Tartu linnavalitsuse eraldatud 4000 eurot ja Jõmmuga tehtud loodusretkede säästud.

«Materjal on meil pea olemas ja kui oleks ka kogu raha, siis saaksime uue lodja kõvasti töötades üheksa kuuga valmis,» rääkis Jagomägi. «Kui selgus, et jäime toetusest ilma, tegime plaanid ringi ja koostasime rahuliku graafiku.»

Viimane tähendab, et uue lodja tahab lodjaselts vette lasta 2015. aasta kevadel. Kuni 60 reisijat mahutava lodjaga hakatakse tegema loodusõpperetki Peipsil ja Emajõel. Tulevikus võib üheks sihtpunktiks saada ka Peipsi idakallas.

Ka talvel kasutusel

Et trümm on hästi suur, saab lotja loodushariduse jagamiseks kasutada talvelgi.

Lodjaselts on Jõmmuga loodusretki ligipääsetavatesse ja ligipääsmatutesse paikadesse korraldanud 2008. aastast. Mullu käis Jõmmuga neil retkedel 5500 inimest.


Ehitatav lodi

• Kahemastilise lodja pikkus on 18 ja laius 8,5 m, süvis 90 cm. Purjepinda on 240 m².

• Pardale saab võtta kuni 60 reisijat.

• Hästi ka pikemateks sõitudeks sobiv suur puulaev varustatakse moodsa tehnika ja õppevahenditega.

Allikas: MTÜ Emajõe Lodjaselts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles