Õueriided läbivad tõhusa lasteproovi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holger (vasakul) pani lahingutulle vanaema kootud kahekordsed villased kindad, et nende õuekindlust proovida Pärtli ja Pauli ilmastikukindlatest materjalidest tehtud õuekinnaste vastu.
Holger (vasakul) pani lahingutulle vanaema kootud kahekordsed villased kindad, et nende õuekindlust proovida Pärtli ja Pauli ilmastikukindlatest materjalidest tehtud õuekinnaste vastu. Foto: Sille Annuk

Väikelapse pealaest jalatallani uutesse õueriietesse panemine võib jätta rahakotti ligi paarisaja­eurose augu ning isegi siis ei saa olla kindel, et rõivad on mugavad, praktilised ja vastupidavad.

Usinamad emmed teevad kodus põhjaliku uuringu, et end kõikvõimalike moodsate imematerjalidega kurssi viia. Poodi jõudes selgub, et valida on kolme tootja kombinesoonide-kinnaste vahel, ning olgugi need imelisest materjalist, ei püsi kindad lapsel käes, müts keerab peas külje ette ja lumi poeb püksisäärest sisse.  

Kaks noort Tartu ema, Astrid Arula ja Kairit Šor, leidsid end enne sügis- ja talvehooaega korduvalt mure ees – lastel olid õueriided väikseks jäänud ning poevalik tegi nõutuks. Et ka tuttavatel lapsevanematel tundusid olevat samad mured, otsustasid noored emad lasta lastel õueriided ja -jalanõud järele proovida. Tulemused avaldavad nad oma ajaveebis oueriided.ee.   

Praktilised näpunäited

Kuidas riideid järele proovitakse? Botaanikaaia mänguväljakul ukerdab lumes neli väikest noorhärrat. Arula kolmeaastasel Pärtlil on käes tuule- ja veekindlad, kuid sellegipoolest õhku läbi laskvad kindad Lassie Tec. Pärtli väikevend Holger paneb sinna kõrvale vanaema villase näputöö ehk kahekordsed rohelised käpikud.

«Vett need muidugi ei pea, aga hädapärast on villane ka märjana soe,» selgitab Šor. Arula näitab lisaks ühe Eestis populaarse tootja polüestersisuga kinnast, mis pidavat olema külm. «Sellele eelistan vanaema kinnast iga kell,» sedastab ta.

Astrid Arula märgib, et tulevikus on plaanis kasutada katsetamisel termopilti ehk pildistada soojaanduriga laste käsi-jalgu pärast erisuguste kinnaste ja saabaste kandmist.  

Oma blogis postitavad Kairit Šor ja Astrid Arula infot järele proovitud rõivaste kohta ning annavad praktilisi näpunäiteid. Tasub teada, et nii mõnigi märgumatu tekstiil kaotab juba paari pesuga ligi kolmandiku veekindlusest.

Nii on hea teada nippe, kuidas riided karmi pesu vältides hõlpsa vaevaga puhtaks saada. Näiteks porine kombinesoon ei pea sugugi alati pesumasinas tiirlema.

Kairit Šor soovitab omast kogemusest kombinesooni või jope lukud kinni tõmmata, seebitada riidepuul rippuvat eset ainult väljastpoolt ning loputada see lõpuks duši all üle.

Need, kes tahavad tutvuda ka lasteriiete materjaliteadusega, märkavad kiirelt mõisteid hüdrofiilne, core-tex, sympatex, polüuretaan, mikropoorne membraan jms.

Missugune materjal milleks sobib, saab lugeda Kairit Šori kangateaduse tagamaid avavatest postitustest.   

«Loomulikult tean, et Rei­ma on kvaliteetne, aga kas ma tõesti pean lapse kombinesooni eest maksma 125 eurot?» sedastab Astrid Arula. Võibolla on võimalik saada sama kvaliteetset eset ka odavamalt.

Järele proovitult poodi

Nii tellivadki naised välismaa tootjatelt üksikuid esemeid, et lapsed need õues korralikus mänguhoos proovile paneksid. Kui riided proovile vastu peavad, võetakse need müüki Kidsproof Outweari e-poodi.

See aga ei tähenda, et siinsete poodide kaubavalik jääks läbi proovimata. Lenned, Hup­pad ja Reimad käivad poiste abiga lumehangest ja varsti ka kevadistest poriloikudest läbi.

Arula ja Šor ei lase proovida mõistagi üksnes uusi riideid. Ka tuttavatelt saadud teise ringi rõivad proovitakse läbi. Täiesti uusi ja juba kasutatud riideid on proovides enam-vähem ühepalju. Nii selgubki, kui kaua peavad lasteriided kasutamisele vastu.


Kidsproof Outwear

• Lastekindlad õueriided ehk Kidsproof Outwear on blogi ja e-pood.

• Poodi võetakse müüki ainult järele proovitud õueriideid ja jalanõusid.

• Ajaveebi ja poe leiab aadressilt www.oueriided.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles