Prokuratuur saatis sarivägistaja taas kohtu ette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Dak.
Aleksandr Dak. Foto: Toomas Huik

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis Tartu maakohtusse kriminaalasja, milles 61-aastast Aleksandr Dakki süüdistatakse kahe noore naisterahva vägistamises. Varasemalt on mees süüdi mõistetud enam kui kolmekümnes seksuaalkuriteos.

Vastavalt üldmenetluses kohtusse jõudnud süüdistusele meelitas Dak mullu kevadel ja suvel, ettekäändega pakkuda neile tasuvat tööd, noori naisi Tartus asuva maja üürikorterisse. Mees lukustas korteri ukse ning vägistas tüdrukud, seisab süüistuses.

Alates mullu 12. novembrist viibib süüdistatav Tartu vangla eeluurimisosakonnas vahi all. Tema ohvrid olid üks 17- ja teine 19-aastane.

«Minu ligi 20-aastase prokuröri karjääri jooksul olen näinud igasuguseid inimesi ja kuritegusid, kuid selles konkreetses kriminaalasjas süüdistuse saanud isik kuulub kindlasti elus teistele enim kurja teinud kurjategijate top 5 hulka,» leidis kohtueelset menetlust juhtiv Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva.

Kriminaalmenetluse käigus ilmnes, et selle mehe tegevusega seotud kannatanuid on veelgi, kuid arvestades eelseisva kohtuprotsessi võimalikku ühiskondliku kõlapinda ning raskust, keeldusid kõik fülejäänud kannatanud protsessis osalemast, nentis prokurör.

Justiitsministeeriumi koostatud statistikast on näha, et eelmisel aastal alustati Tartumaal 27 kriminaalmenetlust karistusseadustiku vägistamist käsitleva paragrahvi alusel. Aasta varem käivitati Tartumaal 10 vägistamisega seotud kriminaalmenetlust. Viimase kuue aasta jooksul on see kõrgeim näitaja.

«Kui aastaid tagasi oli vägistamise teema ühiskonnas pigem tabu, siis tänapäeval on tänu inimeste teavitamisele olukord paranenud. Arenguruumi siiski veel on. Kasvõi toetav sõna ühiskonna poolt annab kindlasti kannatanule rohkem julgust politsei poole pöörduda ja aidata kaasa kurjategija tabamisele,» leidis Liiva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles