Targa linna projekt jõuab avatoodeteni

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Astok
Hannes Astok Foto: Kaupo Kikkas

Tartu Smart City Lab ehk uute mobiili- ja netiteenuste arendamiseks loodud koostööprogramm toob uuel nädalal avalikkuse ette esimesed tooted – geoarhiivi kodanikuliidese internetis ning linnainfo mobiiltelefonides.

Smart City Labi arendusjuhi Hannes Astoki sõnul on neil järgmisel nädalal valmimas internetis linna geoarhiivi kodanikuliides, kust on võimalik vaadata maa-aluste torustike ja kaablite andmeid.

«Kui sa tahad hakata näiteks oma õue puukuuri ehitama, siis saad nüüd ise vaadata, kus täpselt kõik torud ja kaablid paiknevad. Siiani pidi selleks minema linnavalitsuse osakonda ja sealt küsima, aga nüüd saab seda igaüks internetis ise uurida,» selgitas arendusjuht.

Geoarhiivis kasutatakse ID-kaardiga tuvastamist ja igaüks näeb ainult oma krundi andmeid. Teenuse töötasid välja Regio ja tarkvaraarendusfirma Afekto.   

Teine õige pea avalikkuse ette jõudev teenus on mõeldud mobiiltelefoni kasutajatele.

«See on linna mobiilirakendus, kuhu jooksevad sisse kõik Tartu linna uudised. Ka Tartu Postimehe omad. Samuti linnavalitsuse kontaktandmed ja ürituste info,» tõi Hannes As­tok näite.

Kevadeks plaanitakse käima lükata ka ühistranspordiinfo mobiilirakendus, selle abil saab igaüks bussipeatuses vaadata, millal järgmine buss tuleb.

«See on seotud plaanitava reaalaja infosüsteemiga, aga tablood tulevad ainult neljakümnesse peatusesse. Telefoniga saab vaadata igalt poolt,» rääkis Astok, kelle kinnitusel ootavad nutitelefonide omanikud sellist rakendust juba ammu.

Kuigi möödunud aasta septembris loodud Smart City Lab lootis esimese toote valmis saada juba oktoobris, võttis käivitamine Astoki sõnul kavandatust rohkem aega. «Meie ülesanne osutus veidi keerulisemaks, kui alguses tundus, aga nüüdseks oleme oma tegevuse ja ärimudeli käima saanud,» lausus Astok.

Targa linna laboril on praeguseks üle kahesaja registreeritud proovikasutaja.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles