Kultuuriaasta sündmuste tipuks osutus kunstifestival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstifestival ja selle näitus «Möh? Fui? Öäk! Ossa! Vau!» pälvis aunimetuste komisjoni ja ka grafitikunst­niku tähelepanu. Viimane on oma teose jätnud silla alla Konsumi-poolse otsa juurde.
Kunstifestival ja selle näitus «Möh? Fui? Öäk! Ossa! Vau!» pälvis aunimetuste komisjoni ja ka grafitikunst­niku tähelepanu. Viimane on oma teose jätnud silla alla Konsumi-poolse otsa juurde. Foto: Raimu Hanson

Tseremoonial Tartu vaksalis välja kuulutatud Tartu kultuurikandja aunimetuste saajate hulgas on kõige tähtsam 2012. aasta kultuurisündmus, milleks valiku teinud komisjon hääletas nüüdiskunsti festivali Art Ist Kuku Nu Ut.

Põhjenduseks toodi välja asjaolu, et festival, eelkõige selle näitus «Möh? Fui? Öäk! Ossa! Vau!» (kureerinud Rael Artel), äratas publiku huvi nüüdiskunsti vastu ning tõi selle üle Eesti jõuliselt kultuurikriitiliste diskussioonide keskmesse.

Aasta kutseliseks koosluseks nimetati Tartu kunstimaja näituste meeskond, kes korraldab kolmes galeriis mitmekülgset näitusteprogrammi ja täidab edukalt nüüdiskunsti tutvustavat haridusprogrammi.

Aasta harrastusliku koosluse aunimetuse sai mullu oma sajandat aastapäeva tähistanud Tartu Akadeemiline Meeskoor.

Aasta teose looja aunimetuse pälvis Urmas Vadi 2012. aastal ilmunud romaani «Tagasi Eestisse» üllitamise ja selle lavastamise eest ning isikuloolise triloogia viimase teose «Rudolf Allaberdi testament» lavastamise eest.

Aasta rahvakultuurikandja aunimetusega tunnustati Terje Puistajat tema töö eest Eesti Rahvapärimuse Koolis. Aasta nooreks kultuurikandjaks nimetati kunstnik Kadri Nikopensius, aasta kultuurikorraldaja aunimetuse pälvis Oleg Pissarenko džässielu edendamise eest. Aasta kultuurikajastaja tiitli sai Mihkel Kunnus.

Kultuurikandmise aunimetuste jagamises võeti nüüd esimest korda tarvitusele aasta uustulnuka kategooria. Selle tiitli sai väärtfilmikino Tartu Elektriteater.

Esimest korda tunnustati nüüd ka aasta kultuurisõbralikku ettevõtet.

Selle tiitli pälvis AS Giga, mis toetab Vanemuise sümfooniaorkestri tasuta suvekontserte Kassitoomel ning on panustanud märkimisväärselt Tartu Peetri kiriku väljanägemisse.

Tänavu esitasid eraisikud ja organisatsioonid aunimetuse saamiseks 112 kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles