Klouni asendavad Kolm Põrsakest

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm Põrsakest ehk treffneristid Robin Saluoks (vasakult), Aksel Part ja Maarja Liiv kasutavad oma kat­setes tegelikult selliseid aineid, mida leiab köögikapist.
Kolm Põrsakest ehk treffneristid Robin Saluoks (vasakult), Aksel Part ja Maarja Liiv kasutavad oma kat­setes tegelikult selliseid aineid, mida leiab köögikapist. Foto: Kristjan Teedema

Treffneristide õpilasfirma Kolm Põrsakest on võtnud endale ülesande mõjutada lapsi teaduse vastu huvi tundma nende kõige tundlikumas eas.

Kolm Põrsakest on firma, mille saab kutsuda näiteks 7–12-aastaste laste sünnipäevapidudele ning nad sisustavad asjalikult ja põnevalt terve tunni või vajaduse korral rohkemgi.

Treffneri gümnaasiumi 11. klassi õpilased Aksel Part, Maarja Liiv ja Robin Saluoks ei tee enda sõnul teadusteatrit selle otseses mõttes. Nad seovad katsed ja seletused mängudega ning lapsed pole pealtvaatajad, vaid kogu tegevusse kaasatud.

Lõbus õppimine

Nende etteastetes ei ole tuld, pauku ega ohtlikke aineid, sest eesmärk on teha selliseid katseid, mida lapsed saavad pärast kodus ise köögikapis leiduvaga järele proovida. Nii et keegi haiget ei saa ja maja ka maha ei põle.

Näiteks pakub tohutult meelelahutust väga lihtne aine: tärklisega segatud vesi. Seda tahavad kõik katsuda ja mudida ning eelmisel nädalavahetusel suurel õpilasfirmade laadal oli see ootamatult põnev ka täiskasvanutele.

Põnevus ei ole aga kõik, noored tahavad enda sõnul, et lastele katsete juurde räägitud jutust ka midagi kõrvade vahele jääks. Aksel Part rääkis, et tema esimene õpilasfirma mõte oligi hoopis pakkuda lastele õpiabi, kuid tuli välja, et see on juba ära tehtud.

Nüüd siis on kokku pandud teaduslik meelelahutusprogramm ja käiakse laste sünnipäevadel esinemas. Tööd on esialgu küll veel vähe olnud, sest turundusega tuleb rohkem vaeva näha.

Vaikselt arenetakse aga ka selles suunas. Näiteks on plaanis teha koostööd ülikooli ajaloo muuseumiga ja firmadega, mis tegelevad laste sünnipäevade tähistamisega.

Mõtted tulevikus

Maarja Liiv rääkis, et laadalt said nad nii palju positiivset tagasisidet, et nüüd on nad algul kooliprojektina sündinud firma tuleviku peale üsna tõsiselt mõtlema hakanud. «Tuleb välja, et me pakume ainulaadset teenust,» ütles Liiv.

Robin Saluoksa sõnul on nüüd mõeldud sellele, et teha firma edaspidi näiteks mittetulundusühinguks ning laieneda üle Eesti.

Näiteks võiks kohalikud asjast huvitatud noored oma kodukohas taskuraha teenimiseks samasuguseid etteasteid igal pool teha.

Eriti käib see Tallinna kohta, sest praegu tegutsevad Kolm Põrsakest ju ainult Tartus ning õpilasfirmade laadalt pealinnas lahkus hulk pettunud lapsevanemaid.

Muide, firma vahva nimi valiti selle järgi, et see võiks olla midagi kergesti meeldejäävat ja lastepärast. Alles hiljem selgus, et kõik kolm on tegelikult hiina kalendri järgi sea-aastal sündinud ja Kolm Põrsakest on päris sobiv. Üllataval kombel ei olnud keegi teine sellist firmanime veel endale registreerinud.


Tunnustused õpilasfirmade laadalt

• Swedbanki tuleviku tegija preemia.

• Robin Saluoksale SENTi isiksusepreemia.

• Parimate müüjate preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles