Volikogu kinnitas Tartu aukodanikud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Kaasik
Ülo Kaasik Foto: TPM

Tänase Tartu linnavolikogu otsusega said Tartu aukodaniku tiitli Tartu Ülikooli emeriitprofessor Ülo Kaasik, kirjanik Ene Mihkelson ja Tartu Ülikooli professor Mart Ustav.

Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid lennundusmuuseumi rajaja Mati Meos, Treffneri gümnaasiumi õppealajuhataja Aime Punga ning kirurg Toomas Väli, teatas volikogu pressiesindaja.

Matemaatika-informaatika emeriitprofessori Ülo Kaasiku initsiatiivil loodi 1959. aastal Tartu Ülikooli arvutuskeskus ning hangiti Eesti esimene elektronarvuti. Ülo Kaasiku laialdased teaduslikud huvid peegelduvad tema ligi kahesajas publikatsioonis, tal on väga suur osa eestikeelse matemaatikakirjanduse arendamises.

Tartu luuletaja ja prosaist Ene Mihkelsoni teosed on pälvinud mitmeid kirjandusauhindu. Mihkelson kirjutab nõudlikule ja väärtkirjandust armastavale lugejale, keskendudes oma loomingus iga rahva jaoks olulistele teemadele nagu ajalugu, mälu, moraalsed valikud ning oma juurte ja identiteedi otsimine.

Tartu Ülikooli biomeditsiinitehnoloogia professor Mart Ustav on rahvusvahelise renomeega teadlane papilloomviiruste uurimise alal. Ta on andnud suure panuse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi tegevusse ja arendamisse.

Insener Mati Meos on töötanud Eesti Teaduste Akadeemia juures, olnud riigikogu liige ning alates 2000. aastast seotud Tartu soojamajanduse arendamisega ASi Fortum Tartu juhatuses. Mati Meos on Eesti Lennundusmuuseumi rajaja.

Aime Punga on töötanud Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumis alates 1976. aastast, 1985. aastast õppealajuhatajana. Aime Pungal on silmapaistev roll kooli kujunemisel edukaks,
paljude õppesuundade ja valikainetega gümnaasiumiks. Tema loodud on ka praeguseni väga hästi töötav kursuseõppe süsteem.

Tartu Ülikooli Kliinikumi kirurgi Toomas Väli elutöö on maksasiirdamise kui ravimeetodi kasutuselevõtt ja juurutamine Tartus. Balti riikide esimene maksasiirdamine tehti kliinikumis 1999. aastal. Tänaseks on kliinikumis dr. Väli eestvedamisel ja osalusel tehtud üle 30 operatsiooni.

Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas.

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles