Uus pood muudab tükikese äärelinnast nägusamaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru-Aardla ristmiku lähedale Aardla Selverit ehitava ASi Nordecon projektijuht Anno Veider ütles, et suvel uksed avava kaupluse Võru tänava poole jäävat klaasfassaadi hakatakse paigaldama järgmisel nädalal.
Võru-Aardla ristmiku lähedale Aardla Selverit ehitava ASi Nordecon projektijuht Anno Veider ütles, et suvel uksed avava kaupluse Võru tänava poole jäävat klaasfassaadi hakatakse paigaldama järgmisel nädalal. Foto: Kristjan Teedema

Aardla-Võru ristmiku naabruses endise metsakombinaadi valdustes käib uue kaupluse ehitamine. Suvel avab seal uksed Tartu seitsmes Selver, mille ümbrus saab juba aastaid oodatud viisaka väljanägemise.

«Oleme graafikus,» andis Nordeconi projektijuht Anno Veider lühiülevaate Pauluse kalmistu kõrvale aadressile Võru 77 kerkiva kauplusehoone ehitamisest. «Oleksime töödega kaugemalgi, aga ilm on meile oma tingimused kehtestanud.»

Ropka linnajakku ehitab Nordecon kauplusehoonet OÜ Tarmeko KV tellimusel. Viimasega on hoone üürilepingu sõlminud AS Selver ja hoones hakkab kauplema Aardla Selver.

Suur pood ja väiksed poed

Praegu on ehitajad ametis katuse- ja fassaaditöödel. Uuel nädalal hakatakse paigaldama Võru tänava poole jäävat klaasfassaadi. «Sellele kleebitakse ka lilled peale, sest Tartu linnavalitsus tahab, et linnapilt muutuks rõõmsamaks,» rääkis Anno Veider.

Uue näo saab poe ette jääv väike võsastunud haljasala ja Pauluse kalmistu aed. Poe ette senisesse võpsikusse tuleb väike puhkekoht, kus on ilusate suurte puude vahel ka pingid. Tulevasest sissesõiduteest vasakut kätt jääv hekk ja suur betoonmast kaovad ilmselt mõlemad linnapildist.

Haljasalast mõne meetri kaugusele tehakse kalmistule viiv värav ning surnuaia ajast ja arust plank vahetatakse välja raudaia vastu. Poehoone taha jääva plangu asemele pannakse võrkaed.

Korda tehakse ka poe juurde sõitmiseks või jalutamiseks vajalik Võru tänava äär, kus juba aastaid leiab asfaldist vaid mälestusi. Parkla tuleb uue kaupluse ja Võru 79 asuva hoone vahele, viimases tegutsevad kodutehnika kauplus ja kiirsöögikoht.

«Arendaja tahab siin ka vana garaažikompleksiga midagi ette võtta,» märkis Anno Veider. «See on hea tugev hoone. Kui fassaad korda teha, muutub pilt palju paremaks.»

Aardla Selveris on 2797 ruutmeetrit üldpinda, millest 1196 ruutmeetrit võtab enda alla müügisaal. Poe sissepääsu juurde tulevad rendipinnad. «Loodame, et lisaks Selverile leiavad keskuses koha ka apteek, lillepood, lemmikloomapood, söögikoht ning üht-teist veel,» ütles Selveri poeketi juht Andres Heinver. «Läbirääkimised on juba alanud.»

Järgmine suur töö kauplusehoone ehitusel on torustiku paigaldamine ja põranda betoneerimine, mille Nordecon tahab ära teha märtsis. «Plaan on selline, et aprillis teeme siin üldehitustöid ja mais viimistlust,» ütles Anno Veider. «Kui kõik läheb kava järgi, saab kauplemine alata jaanipäeva paiku.»

Tööd veel mitmeks kuuks

ASi Selver arendusprojektide juhataja Andreas Leimann ei tahtnud Aardla Selveri avamisaega veel välja kuulutada. «Ehitus läheb hästi ja loodame, et ehitaja saab hoone isegi enne tähtaega valmis,» ütles ta. «Kui ehitajatel on töö tehtud, siis kulub poe sisseseadmiseks laias laastus kolm nädalat.»

Aardla Selveris luuakse ligi 30 uut töökohta, lisaks annavad seal inimestele tööd allüürnikud. Kaubanduskeskuse arhitekt on Kaido Kepp osaühingust Arhitektuuriklubi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles