Rännak Hispaaniasse oli maratoni trenni eest

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarika Traat valmistus pühapäevaseks suusamaratoniks eile Tähtveres.
Maarika Traat valmistus pühapäevaseks suusamaratoniks eile Tähtveres. Foto: Kristjan Teedema

«Lähen maratoni eelkõige nautima, sest eelmise kahe aasta tulemusi niikuinii ei löö,» ütles Maarika Traat, kel suusakilomeetreid tänavu vaid poolsada, kuid pagasiks viie tuhande kilomeetrine jalgsirännak Hispaaniasse.

«Suur suusapidu ja kõik see melu, mis sinna juurde käib,» põhjendas Traat, miks maraton on nauding. «Maratonile peaks minema selleks, et saada tugev positiivne energialaks. Kui ei läheks, siis jääks see energia saamata ja oleks lihtsalt kurb.»

Aga maraton võib olla ka 63 kilomeetrit kannatust. Just nii palju, kui osavõtja endast tulemuse nimel välja pressib.

«See on siis teisiti, kui lähed võistlema. Viimased kaks aastat ma pressisin ja eks seda kannatust oli ka,» lausus Traat.

Tema eelmise aasta tulemus oli 4 tundi 46 minutit ja 55 sekundit, mis andis 2170. koha.

Traat arvutas, et see oli tal viies ametlikult sõidetud Tartu maraton, seejuures neljas kord pikal võistlusmaal. Veel kahel korral on ta aastaid tagasi pikka maad sõitnud jänesena – kui üks sõber ütles, et nii ka saab.

«Ma ei soosi kindlasti mitte numbrita sõitmist ega soovita ka. Teisalt on maratonide registreerimistasud väga kõrged ja üha kallimaks lähevad,» lausus Traat.

Selle aasta koha suhtes Traat suuri panuseid ei tee: kõige mahukam trenn oli laupäeval, 20 kilomeetrit. Enne eilset oli ta veel kahel korral suusad alla pannud. Tõsi, ta on Tartu maratonile läinud ka nii, et see ongi talve esimene suusasõit. Sedagi ta teistele ei soovita.

Mullu ja tunamullu oli teisiti, siis käis ta palju suusatamas, osales Suusahullude trennides ja mitmel maratonil.

«Sel korral on päris palju käimiskilomeetreid, mis ei ole sama mis suusakilomeetrid,» sedastas ta. «Arvasin ise küll, et mul on tugev põhi all, aga ühel väikesel võistlusel sai käidud ja siis oli kohe selge, et kiirustrenni ei ole tehtud ja head aega ei tule.»

Maarika Traat võttis eelmisel aastal ette jalgsirännaku Hispaaniasse, oli teel kuus ja pool kuud ning kõndis maha üle 5000 kilomeetri. «Sain mõelda, nautida, olla looduses ja värskes õhus, kohata teisi inimesi tee peal. Läksin üksinda, aga neid päevi oli vähe, kus kellegagi sõnagi ei rääkinud.»

Traat ütles, et maratonirajal on tal palju tuttavaid, ka terve hulk suusahulle, aga tema läheb rajale üksi, iseenda eest. Esimese maratoni sõitis ta aga isa seltsis, nagu enamiku oma varasematest suusasõitudest.

Traadi soovitus Tartu maratonil esimest korda startijaile on proovida valida sobiv tempo ja nautida sõitu, kui just ei ole eesmärk minna koha nimel rügama.

Maarika Traat

• Vanus: kolmekümnendates

• Stardinumber: selgub täna, tõenäoliselt kahe tuhande piirimail

• Aeg mullu: 4:46.55

• Osalemiskordi: viis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles