Värvikihtide vahele jäi ajalugu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imat Suumann (48) on klubis Promenaadiviis välja pannud oma värsked pildid.
Imat Suumann (48) on klubis Promenaadiviis välja pannud oma värsked pildid. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kultuuriklubis Promenaadiviis oli reedel nii palju rahvast, et juurdetulijatele leidus vaid seisukohti. Tugevat tõmmet tekitasid Imat Suumanni uued maalid.

Ajaloolane Margus Laidre avaldas aastal 2008 raamatu «Dorpat 1558–1708. Linn väe ja vaenu vahel», milles ta kirjeldab Tartu valusat saatust Venemaa, Poola ja Rootsi vallutuste ajal. Kui idanaabri väed aastal 1708 lahkusid, jäi maha suitsevate ahervaremete väli.

Keskajal põles meie linn samuti kümneid kordi. Ajalukku süüvinud kunstnik Imat Suumann rääkis reporterile, et keskaegsest linnast on alles vaid toomkiriku varemed ja Jaani kirik. «Need on nagu haavad, aga laipa enam ei ole,» ütles ta.

Dorpati-raamatut on Suumann lugenud kaks korda, esimest korda väga põhjalikult, tema sõnul lausa veerides. «Mõju jätkub mitmeks aastaks,» lisas ta.

Klubisse Promenaadiviis on mahtunud kümme värsket maali ajaloos kannatanud Tartust. Näha saab näiteks vaateid Toomelt all-linnale, toomkiriku varemeid, Inglisilda, ajaloolist linnamüüri.

Näituse avamisel kõnelnud kunstiajaloolane Krista Piirimäe kiitis kunstniku head värvitunnetust ja kihtide kaupa maalimist, mis teeb pildid läbipaistvaks ja õrnaks.

Indrek Hirv luges ette loo, mille ta oli kirjutanud Imat Suumanni näituse puhul 20 aastat tagasi. Seesama kirjapanek kehtib Hirve arvates sõna-sõnalt paegugi.

«Imati pildid ongi vaimu täis. Kuidas ta selle saavutab? Maalib läbipaistvates tundlikes varjuvärvides ikka üle ja üle, kuni tuleb vaim ja ütleb: «Jäta nüüd järele, mulle ei istu valmis asjad. Vaim pole ju asjades, vaid asjade vahel.» Tumedate, läbipaistvate, salapäraste pindade vahel … ning mõne vaataja silmades.»

Kunstikriitik Kadri Asmer rääkis, et Suumanni piltidest paistab kunstniku ajalukku süüvimist. «Ta on toonud maalide peale kokku fragmente Tartu peaaegu kaheksast sajandist ja suutnud luua ühtse, harmoonilise terviku,» ütles ta.

Klubi Promenaadiviis avamisel mullu novembris avati selles ühtlasi Ilmar Kruusamäe maalide väljapanek. Nagu on olnud jutuks, saab kevade hakul sealsamas vaadata Silver Vahtre teoseid.

Näitus klubis

• Kultuuriklubis Promenaadiviis (Ülikooli 1) on avatud Imat Suumanni maalide näitus.

• Tartus aastal 1964 sündinud Imat Suumann lõpetas Tartu Ülikooli 1995 maali erialal, näitustel esineb aastast 1989.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles