Näitlejad mängivad keerulist elu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavaline elu ühes Iirimaa trööstitus külas. Kaks venda (üleval Karol Kuntsel ja all Andres Mähar) on jälle tülli pööranud. Tüdruku (Kristiina-Hortensia Port) kohalolu nende kähmlust ei takista, pigem vastupidi.
Tavaline elu ühes Iirimaa trööstitus külas. Kaks venda (üleval Karol Kuntsel ja all Andres Mähar) on jälle tülli pööranud. Tüdruku (Kristiina-Hortensia Port) kohalolu nende kähmlust ei takista, pigem vastupidi. Foto: Sille Annuk

Vanemuise näitleja Tanel Jonas toob oma kolmandas lavastuses vaatajate ette neli tegelast. Nad on tema sõnul inimesed, kes avastavad ühel või teisel viisil, et elu on palju keerulisem, kui esmapilgul paistis.

Nii nagu Jonase kaks varasemat lavastust – «Rumm ja viin» ning «Kadunud käsi» –, on ka homme esietenduv «Üksildane lääs» iiri lugu.

See kuulub enne sajandivahetust mitmel pool maailma näitelavadel rohkesti mängima hakatud iiri näitekirjaniku Martin McDonaghi jõhker-vaimukate dialoogidega triloogiasse, kus lisaks «Üksildasele läänele» on ka «Mägede iluduskuninganna» ja «Connemara kolp».

Trööstitu iiri küla

Kolmikut ühendab tegevuskoht Iirimaa läänerannikul. «Üksildases läänes» iseloomustatakse seda kui maalilist paika ja trööstitut küla, «kus ei saa koera ka jalaga lüüa ilma, et mõni lõust 20 aastat viha ei peaks».

Tanel Jonase lavastuses mängivad Riho Kütsar, Andres Mähar ja Karol Kuntsel ning ainukese naisnäitlejana Kristiina-Hortensia Port, kes on mullu kevadel lõpetanud Tallinnas lavakunstikooli ja asunud tegutsema vabakutselisena.

Teatris ja kinos

Kristiina-Hortensia Porti nägi Jonas esimest korda Mladen Kiselovi lavastuses «Kes kardab Virginia Woolfi?», mis esietendus Tallinna Linnateatris jaanuaris 2010.

«Hortensia mõjus toonase teise kursuse tudengina väga küpselt ja orgaaniliselt,» lisas Jonas. «Kui «Üksildase lääne» tegemiseks läks ja selgus, et oleks ühte noort tüdrukut vaja, siis ma mõtlesin kohe temale. Alguses tundus, et meie graafikud ei sobi, aga siis ikkagi õnnestus klapitada ja mul on hea meel, et nii läks.»

Seesama näitlejanna osaleb ka eile Tallinnas esilinastunud kolmikfilmi «Karikakramäng II» osafilmis «Aitäh, et sa minuga juhtusid». Emajõelinna esilinastus on Tartu Elektriteatris 12. veebruaril.

«Üksildase lääne» inimesed avastavad ühel või teisel viisil, et elu on palju keerulisem, kui esmapilgul paistis.

Lühifilmi «Aitäh, et sa...» kaks neidu ja kaks noormeest avastavad suvise reisi ajal, et nende suhted on palju vastuolulisemad, kui välja paistab.


«Üksildane lääs»

• Esietendus on laupäeval kell 19 Sadamateatris.

• Lavastaja Tanel Jonas, kunstnik Iir Hermeliin, valguskunstnik Jaanus Moor.

• Osatäitjad Kristiina-Hortensia Port, Andres Mähar, Riho Kütsar ja Karol Kuntsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles