Meie maitsed reisivad Soome

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile käis seltskond Soome toiduajakirjanikke Tartus maitsmas kõiki neid toite, mida kokad märtsikuu alguses Turus pakuvad. Liharestoranis Meat Market tõi neile toidu lauale söögikoha omanik Joel Ostrat ise.
Eile käis seltskond Soome toiduajakirjanikke Tartus maitsmas kõiki neid toite, mida kokad märtsikuu alguses Turus pakuvad. Liharestoranis Meat Market tõi neile toidu lauale söögikoha omanik Joel Ostrat ise. Foto: Margus Ansu

Kolm Tartu söögikohta pakivad märtsi alguses bussi täis kohalikku liha ja kala ning asuvad teele põhjanaabrite juurde Turu linna, et ühel nädalavahetusel seal Tartu moodi toitu teha.

Soomes on riigi parimaid söögikohti valitud kolm aastat kauem kui meil, kuid sellest ajast, kui ka siin edetabelit koostama hakati, on kahe riigi parimad restoranid koostööd teinud.

Eesti parimate söögikohtade valimist juhtinud Aivar Hanson rääkis, et seni on koostöö paratamatult jäänud Tallinna ja Helsingi vahele ning tänavu üritatakse viga parandada.

Tartu ja Turu valiti omavaheliste sarnasuste tõttu. Mõlemad jäävad suuremast turistide voost kõrvale ning see on ilmselt üks peamisi põhjusi, miks valdavalt pakutakse lihtsamaid ja odavamaid roogi, mille maitse ja toorained on siiski kvaliteetsed.

«Ma julgen öelda, et Tartu ja Turu söögikohad on sarnasemad ja lähedasemad kui Tartu ja Tallinna omad,» arvas Han­son.

Tartust lähevad Turu restoranidesse 8. ja 9. märtsil süüa tegema Cafe Truffé, Meat Market ja Werner, mis viimase parimate söögikohtade nimekirja järgi on Tartu tippude seas.

Tegelikult valiti Tartus parimaks itaalia restoran La Dolce Vita, kuid Hansoni sõnul otsustati keskenduda kohalikke maitseid pakkuvatele söögikohtadele ning loodetavasti saab itaalia restoran selles projektis kaasa lüüa tulevikus.

Kõigi kolme omanikeringis kordub kokk Joel Ostrati nimi, tema räägib kõigis kaasa ka menüü koostamises. Tema sõnul midagi muud neil kolmel söögikohal aga ühist ei ole.

Ostrat rääkis, et Turust on valitud kontseptsioonilt meie omadega väga sarnased söögikohad, seega on lootust, et kokad saavad palju uut õppida. Lisaks juba mainitud restoranide kokkadele sõidavad kaasa ka Atlantise ja Dorpati peakokad ning üks kutsehariduskeskuse õpetaja, kokku seitse inimest.

Road, mida põhjanaabritele pakutakse, loodi spetsiaalselt selle projekti jaoks. Palju kasutatakse siinseid toiduaineid ning Ostrati hinnangul võetakse bussiga kaasa umbes pool vajaminevast toorainest.

Kolm Turu söögikohta, mida meie kokad külastavad, teevad ka vastuvisiidi. Millal Turu kokad meile tulevad, lepitakse omavahel kokku Soomes.

Turu restoranides pakutavad pearoad

• Metssea trio kartulilootsikute ning magusate kirssidega

• Võrumaa angersäga Põltsamaa õunaveini tarrendis vutimuna ja marineeritud jõhvikatega

• Tartumaa vutt peedi-car­paccio ja juurviljapüreedega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles