Tartlaste madu valmib Kadriorus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujur Ahti Seppet asus Kadrioru Luigetiigi ääres jääplokkide kallale esmalt saega. Tartlased saavad valmis jääskulptuuri raeplatsil imetleda pühapäeval.
Kujur Ahti Seppet asus Kadrioru Luigetiigi ääres jääplokkide kallale esmalt saega. Tartlased saavad valmis jääskulptuuri raeplatsil imetleda pühapäeval. Foto: Küllike Rooväli

Kui tartlasest skulptor Ahti Seppet eile keskpäeval Tallinna jõudis, et hakata Kadrioru Luigetiigi ääres teda ootavat jääd mao kujuks töötlema, olid sealsed kolleegid juba usinasti ametis.

«Valmistasime talle jää ette,» ütles Indrek Leht Jääskulptuuride Stuudiost. «Kadriorus on algusest peale kõik uudistajatele näha. Sündmus omaette oli juba see, kuidas me masinaga jääkamakaid liigutasime.»

Seppetil oli kavand kaasas, et Idamaade kalendri uue aasta saabumise puhul vajalik kuju võtaks just sellise ilme, nagu on Tartu linnakunstniku Tiit Kaunissaarega kokku lepitud.

Kujuril oli teine kavand ka. See iseloomustas orientaalsust skulptori arvates sügavamalt, kuid oleks valmides olnud liiga keeruline.

«Meie valik jäi teisele kavandile, mis on lihtsam ja arusaadavam,» ütles Seppet. «Lähtusin selle tegemisel meie kohalikust ussist. Võtsin pakkumise vastu, sest mul on rästikuga üks lapsepõlvemälestus.»

Et see ei kuulu helgete mälestuste hulka, siis ei taha Seppet seda kohtumist koduõues avalikkuse ees meenutada. Oma jääskulptuure ei ole ta varem näidanud. Paar-kolm nädalat enne Tallinna sõitmist tutvus Seppet jää omadustega põhjalikult maakodus.

Esimest korda elus puutus Kadrioru Luigetiigi ääres jäätunud veega kui skulptuurimaterjaliga kokku ka Egiptusest pärit kunstnik Salah El Din Ahmed Mohamed Hammad. Teda häiris pisut, et ta ei osanud algul lõikesügavust täpselt kavandada ja peitel tahtis käest libiseda.

Egiptlasele jagasid selgitusi ja oma kogemusi eesti kujurid Tiiu Kirsipuu, Aime Kuulbusch ja Kalle Pruuden. Jääskulptuuride Stuudio on nad korraldanud jäisele loometööle selleks, et maoaasta saabumist tähistada Kadriorus skulptuuride ansambli avamisega.

Peale maoskulptuuri, mille loomiseks liitis Kirsipuu suuri jääplokke ja asus eile kuju välja saagima, valmib veel neli teost. Need kujutavad tuld, maad, õhku ja vett. Egiptuse kunstniku tööks jäigi jääst veekuju loomine.

Seppeti looming hakkab Tartusse sõitma pühapäeva hommikul. Mullu tegi Emajõelinna jääskulptuuri Aivar Simson alias Simson von Seakyl ja tunamullu Elo Liiv. Varem on tartlased näinud ka Tiiu Kirsipuu jäist loomingut.

Nagu viimasel ajal meie kandis kombeks, tähistavad idamaise uue aasta saabumist skulptorite kõrval ka muusikud. Seegi kord on tegutsemas Tartu kontserdiagentuur FA Concerto, mis toob reedel kell 19 ülikooli aulasse jaapani muusikat esitama kotomängija Tomoya Nakai.

Kuju avamine

• Ahti Seppeti jääskulptuur avatakse Tartu raeplatsil pühapäeval kell 18.

• Loomekollektiiv Trikivabrik esitab umbes kümneminutilise tuletantsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles