Üliõpilasteater vahetas asukohta

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kudu on leidnud oma teatrile uued etenduskohad Laia ja Magasini nurga majade saalidesse.
Kalev Kudu on leidnud oma teatrile uued etenduskohad Laia ja Magasini nurga majade saalidesse. Foto: Sille Annuk

Tartu Üliõpilasteater leidis pärast seda, kui oli Athena keskuse korraldajatega hüvasti jätnud, uueks mängukohaks Genialistide klubi ja Tartu Uue Teatri. Uute lavastuste proovid juba käivad.

Kuigi Tartu Üliõpilasteatri eestvedaja Kalev Kudu üritas koos mõne teise loomeüksusega Tartu Ülikoolile selgeks teha, et endise kiriku ruumides Jakobi 1 oleks paslik teatrit ja muud loomingulist teha, ei kandnud argumenteeritud selgitustöö vilja.

Et Athenas majandaval uuel firmal on muud plaanid, tuli peamiselt tudengitest koosneval trupil pärast kolme sealset hooaega leida uued etenduskohad.

Seepärast tulebki publikul varakevadel minna üliõpilasteatri etendusi vaatama botaanikaaia lähedale kahte vanasse majja. Proovisaalides käib töö korraga kahe uuslavastusega.

Prjažko kolmas kord

Kalev Kudu toob taas vaatajate ette valgevenelasest moskvalase Pavel Prjažko uue näidendi «Alukad», mis Tartus sai pealkirjaks «Elad muudkui ja ei märkagi, kuidas teise ilma satud». Kunstnik on Kiwa ja helilooja Ahti Bachblum.

«Ma ei mäleta, et oleksin tundnud varem ühe autori vastu nii suurt huvi – see on mul kolmas Prjažko näidend,» ütles Kudu. «Ta tegeleb absurdsete anomaaliatega meie ümber. Ta märkab asju, mida teised ei märka. Osa tema näidendeid on Valgevenes keelatud.»

Näidendis «Alukad» ehk «Elad muudkui...» pöördub aluspükse kollektsioneeriv ja nendega vestlev neiu miilitsasse, sest linnarahvas naerab tema üle ja varastab temalt vahel mõned püksid. Neiu on orb, tema surnud isa sõbrad on kuidagi seotud selle salapärase surmaga.

Et lavastuses on aluspükse tarvis umbes kaks tuhat, siis alustab Tartu Üliõpilasteater peagi ilmselt ka Genklubis nende kogumist. «Meditsiinitudengid on oma õppehoones kogumist juba alustanud,» lisas lavastaja.

Peaosas on Viljandi kultuuriakadeemias näitlejaks õppiv Katrin Kalma, kes enne seda osales aastatel 2006–2009 aktiivselt Tartu Üliõpilasteatri lavastustes.

Üliõpilasteatri üks tugisambaid Enor Niinemägi on juba asunud dramatiseerima Jüri Ehlvesti novelli «Rääkiv Inimene».

Mõlema ühevaatuselise uuslavastuse esietendus on 28. märtsil, nii et kui üks Tartu Uues Teatris lõpeb, saab publik väikese vaheaja ja võib minna Genklubisse teist vaatama.

Reis väga kaugele

Eelmist Prjažko üsna ropu sisuga näidendit «Õnnestunud elu» mängis üliõpilasteater jaanuari viimasel õhtul VAT-teatris Tallinnas. Viimaseid kordi Tartus tuleb see Uues Teatris vaatajate ette 15. ja 16. veebruaril kell 19.

Sama etendust ootavad veel Viljandi tudengiteatripäevad 17. veebruaril.

Paar päeva hiljem sõidab Tartu Üliõpilasteater oma seni pikimale reisile. Kõigepealt on kavas mängida «Õnnestunud elu» Moskva ülikooli kunstide instituudis. Ülejärgmisel päeval tuleb lennata Siberisse, kus seesama etendus on Tjumeni rahvusvahelisel teatrifestivalil kavas 23. veebruaril.

Etendused on eesti keeles, Moskvas antakse publikule venekeelne sisukokkuvõte, Tjumenis on ilmselt olemas sünkroontõlke võimalus.

Ja vaid paar tundi pärast kodumaale naasmist ootab ees sõit Riiga, et sealt lennata Belgiasse rahvusvahelisele Liège’i teatrifestivalile. Pikk teatrireis lõpeb alles 4. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles