Lugeja kiri: lõhkumise asemel uus kool

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mis teeb mõtte heaks? Kas selleks sobib uudsus, teostatavus ja vägev tulemus?

Seoses raskete vaidlustega Tamme gümnaasiumi tuleviku üle Tartus on pakkuda järgmine mõte.

Uudsus: Tartu Nooruse riigigümnaasium tundub väga hea tulevikku vaatav projekt. Täiesti uuelt pinnalt nelja õppesuunaga esimest korda ülikoolilinnas alustav gümnaasium võiks meelitada meepotina nii värskeid ülikoolilõpetajaid õpetajateks kui põhikooliharidusega noori õpilasteks.

Õpetajatele annab riigigümnaasium kindlasti korraliku töötasu, aga mis tähtsamgi veel – eneseteostuseks täiesti uued võimalused. Noor kollektiiv saab luua oma eduredeli, kujundada oma kooli traditsioonid, pakkuda kõrgklassilist haridust ja koolivälist tööd spordis, näiteringis, tervislikes eluviisides, inimlikes soojades suhetes. Õpilased pingutavad ka ilmselt rohkem, sest tahavad sedasama, mida õpetajad, ning selle kaudu areneda, targaks saada ja õnnelikud olla.

Teostatavus: Eesti Vabariik on lubanud ehitada Tartusse riigigümnaasiumi, linn on ostnud krundi ja hoone – olgem tänulikud. Samas tuleks linnal loobuda põikpäisest Tamme gümnaasiumi, juba väljakujunenud kollektiivi ja traditsioonidega kooli vägivaldsest lõhkumisest. Las Tamme gümnaasium areneb ja edeneb omasoodu. Kindel on see, et uus atraktiivne riigigümnaasium tõmbab endale ka sellest koolist õpilasi, mis paari aastaga ilmselt aitab leevendada ruumikitsikust.

Vägev tulemus: uus kool ja väärikad püsivad koolid on uhkuseks Tartule ja kinnitavad meie linna tunnuslauset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles