Kohus mõistis narkokuritegude talituse eksjuhi tingimisi vangi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse endine juht Jarek Pavlihhin (paremal) Tartu maakohtus.
Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse endine juht Jarek Pavlihhin (paremal) Tartu maakohtus. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus tunnistas Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse endise juhi Jarek Pavlihhini (35) täna süüdi enamikus talle süüks pandud kuritegudes ning karistas teda tingimisi vangistusega.

Kohus mõistis Pavlihhini süüdi omastamises, riigisaladuse avalikustamises ning dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning mõistis talle kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Selle hulka arvestatakse eelmisel aastal eelvangistuses viibitud kaheksa kuud ja 11 päeva, nii et Pavlihhinil jääb kanda veel üks aasta, üheksa kuud ja 19 päeva vangistust. See karistus mõisteti talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Menetluskulude katteks peab Pavlihhin tasuma kokku 1342 eurot. Samuti mõistis kohus Pavlihhinilt Eesti riigi kasuks välja 15 316,31 eurot.

Pavlihhin lahkus pärast kohtuotsuse kuulamist saalist kiirel sammul ajakirjanikele sõnagi lausumata. Ka tema kaitsja keeldus kommentaaridest. Küsimusele, kas te ei tohi rääkida, vastas kaitsja üksnes pearaputusega.

Ka riigiprokurör Laura Vaik pages ajakirjanike küsimuste eest lausa jooksujalu.

Pavlihhinile esitatud omastamissüüdistusest jäi kohtus tõendamata selle toime panemine suures ulatuses, kuna kuriteona omastatud summa kokku 15 316,31 eurot ei ületa jätkuva kuriteo viimase teo ajal, 2012. aastal kehtinud töötasu alammäära 290 eurot sajakordselt. Kuna omastatud summa jääb alla 29 000 euro, jääb see alla karistusseadustiku rakendamise seaduses märgitud suure ulatuse määra.

Koos kohtuotsusega tegi kohus täna teatavaks ka kohtumääruse, millega kõrvaldati Pavlihhin ametist politsei- ja piirivalveametist, kuna ta võib seal edasi töötades jätkuvalt toime panna kuritegusid ja see võib kahjustada ametis läbi viidavaid kriminaalmenetlusi. Nimetatud määrus on vaidlustatav 10 päeva jooksul.

Süüdistuse kohaselt vormistas Pavlihhin aastatel 2006–2011 dokumendid erikuludeks mõeldud summade väljamaksmiseks, kuid uurimine tuvastas, et need summad ei jõudnud dokumendis näidatud isikuni. Täpsem süüdistuses olev informatsioon on kaitstud riigisaladusega.

Pavlihhin viibis eelvangistuses 11. aprillist 21. detsembrini 2012. Kohtuasja arutati riigisaladuse kaitseks kinnisel kohtuistungil.

Kohtumenetluse pooled saavad otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.

Copy
Tagasi üles