Ülikooli kliinikum palub väiksemaid patsiente mitte külastada

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli Kliinikum palub lastekliinikus ravil olevaid väikseid patsiente mitte külastada. Imestada pole siin midagi, sest gripp ja ülemiste hingamisteede viirushaigused on jõudnud laiadesse rahvahulkadesse.

«Grippi ja ülemiste hingamisteede viirushaigustesse jäi eelmisel nädalal palju rohkem inimesi kui üle-eelmisel nädalal,» ütles terviseameti Lõuna talituse epidemioloogia juhtivspetsialist Meelis Polakese.

Perearstide andmete järgi haigestus Tartus ja Tartumaal eelmisel nädalal 718 inimest ülemiste hingamisteede viirushaigustesse. Pea pooled nendest olid alla 14-aastased lapsed.

«Niinimetatud katarrihaigeid oli läinud nädalal kindlasti rohkem kui 718,» märkis Meelis Polakese. «Kõik inimesed lihtsalt ei lähe kõva nohu ja valusa kurgu pärast perearsti juurde.»

Ülemiste hingamisteede ägedaid nakkusi oli Tartumaal üle-eelmisel ehk jaanuari kolmandal nädalal 463, teisel nädalal 441 ja esimesel 273.

Gripp on liikvel

Gripp diagnoositi Tartumaal läinud nädalal 17 haigel, kellest 14 olid lapsed.

Laboratoorselt kinnitatud gripijuhte oli vaid üks, teised diagnoosid määrati kiirtestiga. Viimaste järgi esineb enam-vähem võrdselt nii A- kui B-grippi. Üle-eelmisel nädalal diagnoositi gripp Tartumaal kolmel inimesel, neist kaks olid lapsed.

Gripi ja ülemiste hingamisteede viirushaiguste leviku tõttu palub ka TÜ Kliinikum alates eilsest lastekliinikus ravil patsiente mitte külastada. «Külastuspiiranguga soovime vähendada nii meie patsientide kui ka külastajate nakatumisohtu,» selgitas TÜ Kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael.

Ta lisas, et kliinikumi infektsioonikontrolliteenistus jälgib epidemioloogilist olukorda ja uutest muudatustest antakse avalikkusele kiiresti teada.

Haigestumine jätkub

Koolides on palju puudujaid ja ka tööinimesed on viiruste pärast rivist väljas. Kas on lootust, et sel nädalal hakkavad viirused nõrgemaks jääma? «Arvan, et natuke aega haigestumine veel kasvab,» vastas Meelis Polakese. «Tänavuse talve haigestumiste muster on sarnane kahe eelneva talve omaga. Enne, kui haigestumine väheneb, võib minna veel paar nädalat.»

Ülemiste hingamisteede viirusnakkused on piisk- ja kontaktnakkused. Viirus levib tavaliselt aevastamisel või köhimisel vabanevate piiskade abil, kuid vähemalt sama oluline on levik käte kaudu. Köhimisel, aevastamisel ja nuuskamisel saastuvad käed eluvõimelise viirusega.

Kui käsi ei pesta, saastuvad viirusega kõik kontaktpinnad, mida kätega puudutatakse, näiteks ukselingid, telefonid ja arvutiklaviatuur. Sellepärast soovitab terviseamet haigetel inimestel hoida tervetest eemale ehk püsida kodus. Terveks jääda soovijail tasub meeles pidada, et käsi tuleb pesta sageli.

Tark tegu on ka piisavalt magada, teha mõistlikult sporti, juua küllaldaselt vedelikke ja süüa täisväärtuslikku toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles