Põlenud varjupaik palub headelt inimestelt abi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduta loomade varjupaigas elektriradiaatorist süttinud kassipoegade majast jäid püsti vaid söestunud seinad. Õnneks jäid tulest puutumata põlenud hoonest mõne meetri kaugusele jäävad majad.
Koduta loomade varjupaigas elektriradiaatorist süttinud kassipoegade majast jäid püsti vaid söestunud seinad. Õnneks jäid tulest puutumata põlenud hoonest mõne meetri kaugusele jäävad majad. Foto: Margus Ansu

Ööl vastu esmaspäeva puhkes tulekahju Raadil Tartu koduta loomade varjupaiga kassipoegade majas. Varjupaiga valvur andis endast parima: ta summutas leeke tulekustutitega, kuid kolme kassipoega oli võimatu päästa.

«See oli jube öö, meil oleks võinud kõik maha põleda,» ohkas Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar eile hommikul tukivingu levitanud väikse kassipoegade majakese juures, millest olid järele jäänud vaid põlenud seinad.

Häirekeskus sai teate tulekahjust Roosi tänavas asuvast loomade varjupaigast ööl vastu esmaspäeva kell 1.09.

«Tulekahju avastas meie valvur, kes oli õhtused toimetused lõpetanud ja hakkas puhketoas väikest einet võtma,» rääkis Roosaar. «Äkki kuulis ta õuest kahtlast praginat, puhketuba on kohe kassipoegade maja kõrval. Välja minnes nägi naine suitsu ja leeke ning asus kohe tegutsema.»

Leegid lõid vastu

Raske öö üle elanud valvuril oli eile vaba päev ja Kirke Roosaar ei tahtnud valvuri teadmata tema nime ajakirjanduses avaldada. «Ta on hinges kassiinimene, see õnnetus oli talle ränk,» märkis Kirke Roosaar, kes jõudis õnnetuskohale veidi pärast päästjate saabumist.

Pärast abi kutsumist tahtis valvur põlevast hoonest välja tuua kolm juba pea suure kassi mõõtu nelja-viiekuulist kassipoega. Kuid see polnud enam võimalik, leegid lõid vastu. Siis tühjendas kange naine ühe suurema ja kolm väikest tulekustutit vastu lõõmavat seina, mis oli teiste hoonete lähedal.

Abi saabudes põles kassipoegade puidust hoone mõõtmetega 4 x 4 meetrit lahtise leegiga. Alles veidi pärast kella kolme öösel töö lõpetanud päästjad suutsid ära hoida tule leviku mõne meetri kaugusel asuvatele hoonetele, kus on puhketuba, loomaarsti tööruumid ja varjupaiga kontor.

Eile hommikul käis õnnetuskohal Lõuna-Eesti päästekeskuse inspektor, kes tuvastas, et tulekahju sai alguse kassipoegade maja soojendamiseks kasutatud elektriradiaatorist, mille juures oli põrandasse põlenud suur auk.

Väga vajalik hoone

«Ei oskagi veel öelda, mis nüüd saab,» ütles Kirke Roosaar. «See hoone oli meie väga vajalik osakond.» Mahapõlenud hoone karkassi kinkis varjupaigale mõni aasta tagasi Tartu kutsehariduskeskus. Varjupaiga töötajad ja abilised soojustasid maja ning eelmisel suvel pandi sellele ka uus plekk-katus.

Loomade varjupaik on Tartu linna asutus, mida peab MTÜ Assisi Franciscuse Selts.

«Pilt on õnnetu, majake läheb lammutamisele,» ütles Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg varjupaigast tulles. «Peame nuputama, kuidas töö ümber korraldada. Varsti on seda hoonet jälle väga vaja, sest kevadel tuuakse varjupaika palju kassipoegi ning neid tuleb suurtest loomadest eraldi hoida.»

Hiljemalt kevadeks vajab varjupaik uut kassipoegadele sobivat ruumi, milleks sobib võimalikult vähe kohendamist vajav või uus konteinerehitussoojak. Samuti vajatakse kassipoegade hoidmiseks sobivaid väiksemaid näitusepuure, millest suurem osa hävis tules.

Annetada soovijad võivad võtta ühendust Kirke Roosaarega, telefonil 5336 3585 või annetada MTÜ Assisi Franciscuse Seltsi Swedbanki ehitus- ja arenduskontole 221039544976, märgusõnaga «kassipoegadele».

Põlengukahjude korvamisele on lubanud õla alla panna ka Tartu linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles