Tiitlid läksid Venemaale ja Norrasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talitriatlon on tavalisest triatlonist erinev alade ja nende järjestuse poolest. Ujumise asemel peab talitriatlonil suusatama ning jooksuga hoopis alustatakse. Jalgrattasõit on mõlemal aga teine ala.
Talitriatlon on tavalisest triatlonist erinev alade ja nende järjestuse poolest. Ujumise asemel peab talitriatlonil suusatama ning jooksuga hoopis alustatakse. Jalgrattasõit on mõlemal aga teine ala. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval jagasid talitri­­atleedid Tartus Euroopa meistri tiitleid. Meeste eliitklassis said nelikvõidu venelased, naiste eliidis jagunesid medalid Norra ja Tšehhi vahel.

Umbes kuue miinuskraadi ja põhjakaarest puhuva tuulega sulnis talveilm oli värskes õhus tegutsemiseks igati mõnus, kuid ometi ei olnud võistluse nimekusest hoolimata kogunenud raja äärde just palju kaasaelajaid.

Publiku vähesus aga ei mõjutanud võistluse käiku. Meeste arvestuses finišeeris möödunud kümnendite suviste diskohittide saatel esimesena Venemaalt Krasnojarskist pärit Pavel Andrejev (29), kes kaitses nii eelmisel aastal saadud tiitlit. Talle järgnesid koondisekaaslased Maksim Kuzmin, Dmitri Bregeda ja Jevgeni Ki-rillov.

Venemaa ainuvõim

Andrejev, kes suvisel ajal tegeleb maastikurattasõiduga, pidas ka siin põnevaimaks osaks just rattarada. Ta nimetas kogu võistlusrada parajalt keeruliseks, kuid nentis, et tal läks hästi just jooksus. Nimelt lõpetas ta 7,2-kilomeetrise jooksudistantsi, mis koosnes kahest samasugusest ringist, 14-sekundilise eduga järgmiste meeste ees.

Sama ajaga tulid järgmistena vahetusse venelane Kuzmin ja itaallane Daniel Antonioli, kuid rattasõiduga läksid teised kaks idanaabrit itaallasest ette ning nii lõpetas too viiendana.

Rattarada näis väljakutset pakkuvat kõigile osalejatele. Nimelt pidid võistlejad läbima kolm 4,8-kilomeetrist ringi, mis kulgesid läbi Supilinna ja Tähtvere pargi. Marja tänava treppe mööda pidid võistlejad nii üles kui ka alla sõitma. Et tõus ja langus pakkusid pinget ka ala tippudele, tõendas tõsiasi, et nii mõnedki sportlased hüppasid treppide juures sadulast maha, et edasi liikuda ratas käekõrval.

Kolmest rajal olnud eestlasest oli kiireim U23 arvestuses võistelnud Sander Linnus, kes jäi oma vanuserühmas napilt neljandaks. Peale finišeerimist lumme varisenud Linnus nentis, et tuli rattasõiduga küll konkurentidele lähemale, kuid suusatamise ajal pidi juba jalakrampidega võitlema. Suusasõitu oli kokku neli 2,7-kilomeetrist ringi ehk 10,8 kilomeetrit.

Oma elu esimese talitriatloni läbinud rattur Allan Oras, kellele kuulus ka võistluse kommentaatorite jäägitu poolehoid, võrdles medalimehi dinosaurustega ja rõõmustas eneseületuse üle.

Norra ja Tšehhi

Naistest võitis kuldmedali Trondheimist pärit norralanna Borghild Løvset (32), kellele järgnesid 2012. aasta maailma ja Euroopa meister tšehhitar Helena Erbenova ja kaasmaa-lanna Elisabeth Sveum.

Løvseti põhiala on maastikurattasõit, mida oli näha ka tulemustest: jooksuringidelt saabus vahetusse esimesena küll tšehhitar, kuid rattaosa lõpetas Løvset juba esimesena ning edestas Sveumi ligi poole minutiga ning Erbenovat kolme minutiga. Et suusatamine on Erbenova tugevaim külg, möödus ta suusarajal Sveumist ning võitis nii hõbeda.

Løvset rääkis, et talle oligi kõige raskem osa jooksmine, kuigi rada oli tasase profiiliga. «Ma olen rattaga mägedes ronija,» naeris ta ja kiitis samal ajal finišeerinud Erbenova suusatamisoskust.

Esimest korda täiskasvanute klassis võistelnud Sveum rõõmustas pronksmedali üle. «Mõnus kiire jooksurada oli ja rattaraja langused olid väga tehnilised, mis mulle meeldis,» jutustas ta. Ainuke Eesti esindaja Eveli Saue lõpetas kümnenda kohaga.

Võistluse peakorraldaja Ain-Alar Juhanson sõnas eile, kui viimane igamehetriatlonil osaleja oli suusarajale läinud, et sportlik nädalavahetus läks igati kenasti ning samas on juba ka kõrva taha pandud palju asju, mida järgmisel aastal saaks parandada. Näiteks nimetas ta seda, kuidas vabatahtlikel külmaga lihtsam oleks.

Euroopa meistrid talitriatlonis

  • Mehed: Pavel Andrejev, 1:28.31 (7,2 km jooksu – 27.29, 14,4 km rattasõitu – 35.42, 10,8 km suusatamist – 24.34)
  • Naised: Borghild Løvset, 1:40.34 (31.11, 39.41, 28.08)
  • U23 mehed: Viktor Kuznetsov, 1:31.28 (27.52, 37.27, 25.08)
  • U23 naised: Tatjana Bregeda, 1:51.22 (33.14, 45.43, 31.53)

Euroopa meistrid vanusegruppides (läbisid ühe jooksuringi - 3,6 km, kaks rattaringi - 2 x 4,8 km ja kaks suusaringi - 2 x 2,7 km)

  • 16-19 tüdrukud: Sirje Lepik (TÜ ASK), 1:14.23
  • 16-19 poisid: Mihkel Kalja (Rein Taaramäe rattaklubi), 1:00.27
  • 35-39 naised: Inge Kool (TÜ ASK), 1:11.12
  • 45-49 mehed: Urmas Utar, 54.53

Lisaks meistritiitlitele oli märkimisväärseid tulemusi teisigi. Näiteks 16-19 tüdrukute seas võtsid tartlannad kolmikvõidu. Lepikule järgnesid sama klubi esindajad Mae Lang (1:16.44) ja Liisa-Lotta Veikar.

Meeste 30-34 klassis sai viienda koha Priit Tuisk ajaga 58.26. Naiste 45-49 klassis tuli hõbemedalile Tea Lang, kes lõpetas distantsi ajaga 1:17.43 ja kaotas Euroopa meistritiitli sisuliselt alles suusadistantsi lõpueel 28 sekundiga Venemaa esindajale Natalija Silanovskajale.

M 50-54 klassis sai neljanda koha Heiki Mäesalu ajaga 1:06.02. Kuuendana lõpetas Tõiv Tamm, kes on tuntud just oma vanuseklassis temposõitjana. Tema aeg oli 1:15.29.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles