4G internet sobib juba ka tööks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tele2 logo.
Tele2 logo. Foto: Tele2

Kui suur osa mobiilse interneti kodukasutajatest tarvitab võrguteenust pigem allalaadimiseks ehk sirvib veebis ajalehti, osaleb sotsiaalvõrgustikes, vaatab internetis filme jm, siis need, kes internetiga töötavad, vajavad ka arvestatavat üleslaadimiskiirust. Tuleb tõdeda, et erinevalt seni proovitud 3,5G netipulkadest on 4G mobiilsel internetil on see võimekus olemas.

Poolteist nädalat tagasi käivitas sidefirma Tele2 Emajõelinnas oma 4G võrgu. EMT-l olid sama võrgu esimesed saatjad Tartus olemas juba mullu sügisel. Elisa seni Tartus 4G võrku ei paku.

Süüvimata põhjalikumalt võrkude tehnilistesse üksikasjadesse võib öelda, et 4G internet on uue põlvkonna ülikiire netiühendus, mis peaks vanast 3G lahendusest olema vähemalt viis korda kiirem. Tele2 kinnitusel võimaldab 4G tehnoloogia teoreetiliselt kuni 150 Mbit/s andmete allalaadimis- ja 50 Mbit/s üleslaadimiskiirust. Reaalne allalaadimiskiirus normaalses levis jääb siiski 20-60 megabiti ja üleslaadimiskiirus 10-30 megabiti vahemikku sekundis.

Tartu Postimees katsetas Tele2 4G netipulka nädala aega linna eri paigus ning koges, et internet on võrreldes 3,5G võrguga tõepoolest kiirem. Kui allalaadimiskiiruses ei olnud äärelinnas katsetades silmnähtavat erinevust, siis üleslaadimiskiiruse põhjal tuleb tõdeda, et selle tehnoloogiaga saab töötada ka kodus.

Näiteks võttis umbes 250-megabaidise video laadimine Postimehe veebikeskkonda nädalavahetuse päeval, mil kodukasutajaid tavapäevadest kindlasti rohkem, aega umbes neli minutit. Tehes sama 3,5G interneti abil olnuks tulemus kordades aeganõudvam ning nagu kogemused näitavad, kipub liiga pikaajaline üleslaadimine ebaõnnestuma. Võrgu kiiruse kõikumine nimelt katkestab ühenduse FTP-serveriga.

Testides 4G interneti kiirust veebilehe Speedtest.net abil, jäi interneti allalaadimiskiirus äärelinna piirkondades vahemikku keskmiselt 4-5 Mbit/s, üleslaadimiskiirus keskmiselt 3 Mbit/s kanti. Kesklinnas kasvas allalaadimiskiirus aga 15 Mbit/s ja isegi kõrgemale. Failide üleslaadimine oli võimalik 5 Mbit/s juures.

Vaatamata sellele, et ideaalset kiirust ei õnnestu tavaoludes kuigi lihtsalt saavutada ning reaalsed kiirused jäävad loodetule tuntavalt, toob võrdlus 3,5G internetiga siiski naeratuse näole. Nimelt võimaldab ühe teise internetipakkuja 3,5G võrk allalaadimiskiirust nii linna servas kui kesklinnas üsna ühtemoodi umbes 2 Mbit/s. Üleslaadimiskiirus jäi aga pidevalt alla 1 Mbit/s.

Reporter ei väidagi siinkohal, et tegemist on absoluutse tõega ning põhjalikum katsetamine erinevates oludes võib anda hoopis teistsuguseid tulemusi.

Tele2 Eesti müügidirektori Jaanus Seppa sõnul katab Tartu kesklinna kümme uut 4G tugijaama. Ta lisas, et kevadel tulevad turule ka uued 4G telefonid, millega kiire internetiühendus jõuab ka soovija taskusse.

Lisaks Tartule ja Tallinnale tahab Tele2 sel aastal 4G tugijaamad käivitada ka Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Narvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles