«Ella» võlus Sotši festivalil publikut

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal sai suur osa Uru noorteteatrist kokku, et pärast Sotšist noorte teatrifestivalilt tagasitulekut arutada edasisi plaane ja saadud kogemusi.
Eelmisel nädalal sai suur osa Uru noorteteatrist kokku, et pärast Sotšist noorte teatrifestivalilt tagasitulekut arutada edasisi plaane ja saadud kogemusi. Foto: Kristjan Teedema

Uru noorteteatri näitlejad astusid Sotšis festivalilavale pea pingevabalt, sest enda teada olid nad lihtsalt külalised. Mõni näitleja saigi alles eelmisel nädalal teada, et tegelikult osaleti ka võistluses.

Mullu saatis Uru vastset muusikali «Ella nõiduslik elu» suur edu. Kooliteatrite festivali Tartu eelvoorust pääseti edasi Tallinna, seal tunnustati trupp laureaaditiitli vääriliseks ning korjati ka eripreemiaid.

See oli aga alles algus. Noored läksid etendusega ringreisile: nad esinesid Viljandis, Pärnus, Tallinnas, Rakveres ja muidugi ka koduses Tartus, kus Genialistide klubi saal oli rahvast puupüsti täis.

Publikule meeldis

Kooliteatrite festivali kaudu tuli ka kutse osaleda Sotšis Venemaa kooliteatrite festivalil. Pärast närve kulutavat raha kogumist asutigi ida poole teele, kolme lennuga sihtkohta, kahega tagasi, ning mällu jäi ka 16-tunnine vahepeatus Peterburi lennujaama põrandal.

Korraldajad olid neile varunud üllatusi. Üks Uru trupi juhendajatest Liivi Varul rääkis, et tema sai alles päris viimasel hetkel teada, et külalisesinejaks olemise asemel on nad ametlikult võistlusprogrammis. Ka ei osanud nad oodata seda, et üks korraldajatest tuleb enne nende esinemist lavale ja loeb publikule vene keeles kogu etenduse sisu ette.

Näitleja Mari Antoni sõnul oli publiku vastuvõtt hoopis midagi muud, kui osati oodata. Trupp oli eeldanud paari viisakat plaksu etenduse lõpus – kõik on ju eesti keeles ja keegi ei saa midagi aru –, kuid juba pärast esimest laulu tuli tormiline aplaus.

Kõigele toimuvale elati kaasa ning kui laval kasutati mõnda sõna, mis oli tuttav, näiteks kamraad, siis käis publikust kohe sahin läbi.

Pärast etendust olid sõbralikud ja vaimustuses fännid igal pool, kõik tahtsid kallistada ja rääkida ning suur osa oli etendusest ära õppinud mõned eestikeelsed sõnad.

Mis teisi festivalil osalejaid puudutab, siis olid esindatud igasugused stiilid. Palju oli taotletud ülemängimist nagu lõunamaistes seebiseriaalides, aga oli ka väga modernset ja minimalistlikku lähenemist. Sellest, mida räägiti, said eestlased üldjuhul aru mitme peale.

Uued lavastused töös

Suuresti just tänu «Ella» populaarsusele ei pidanud Urg sel hooajal näitlejate puuduse pärast kannatama. Kokku saadi koguni piisavalt rahvast, et tehti kaks eraldi truppi: üks gümnasistidest, teine tudengitest.

Ka on Urg oma tavapärasest keskkonnast välja aetud: seni alati keldrites tegutsenud trupp on nüüd Lille majas kolmanda korruse toas, millel on isegi aken.

Varsti saab näha, kas muutused on mõjunud ka loomingule. Üliõpilaste etendus jõuab publiku ette esimesena, 16. veebruaril Viljandis tudengiteatrite festivalil.

Uru noorteteater Sotšis

• Noorte teatrifestival toimus Venemaal Sotšis 11.–17. jaanuarini.

• Eestlased said publikult huumori ja hea meeleolu preemia ning Sander Stroomile andsid vaatajad näitlejapreemia.

• Žürii tunnistas «Ella nõidusliku elu» esimeseks laureaadiks oma vanuserühmas ning andis näitlejapreemia Grete Markile ja Mari Antonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles