Tartu Ülikool rentis kirikuhoone golfiklubile

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi 1860. aastal ehitatud kirikuhoone pole pühakojana tegutsenud juba 1948. aastast peale, tuletavad kõrged aknad ja uhked lühtrid veel praegugi meelde, et tegu on sakraalhoonega. Eelmisest sügisest rentis Tartu Ülikool kiriku Otepää golfiklubile.
Kuigi 1860. aastal ehitatud kirikuhoone pole pühakojana tegutsenud juba 1948. aastast peale, tuletavad kõrged aknad ja uhked lühtrid veel praegugi meelde, et tegu on sakraalhoonega. Eelmisest sügisest rentis Tartu Ülikool kiriku Otepää golfiklubile. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikool rentis möödunud aasta sügisel ajaloolise kirikuhoone Otepää golfiklubile, kes tõmbas endisesse pühakotta üles löögivõrgud ning rajas saadud pinnale siseoludesse mõeldud harjutusväljaku.

Otepää golfiklubi presidendi Andres Gailiti sõnul käivad nad renditud pinnal mängimas pea iga päev. «Seal saab harjutada lööke. Nii lähimängu kui ka päris swing'i. Nädalavahetustel on ka treener kohal, kelle käe all saab tehnikat viimistleda,» rääkis Gailit. Tema sõnul on endine kirikuhoone suuruse poolest golfimänguks üks sobilikumaid kohti.

Kirikuhoone lae all asuva 425 ruutmeetri suuruse pinna rentimine on Gailiti sõnul isemajandav projekt, mis tähendab, et klubi liikmemaksudest seda lisaks ei toetata. «Teatud väikese tasu eest on seal võimalik kõigil harjutada,» lausus ta.

Kuigi tegu on endise pühakojaga, ei kaalunud golfiklubi rendilepingut sõlmides pikalt.

«Kui ülikool selleks meile nõusoleku andis, siis meil väga palju vastu vaielda ei olnud,» ütles Gailit, kuid tunnistas, et emotsionaalne moment on hoonel juures küll. «Kui minult isiklikult küsite, siis mul tekib alati selle hoone suhtes teatud respekt, kui ma sinna lähen.»

Veebruari alguseni puhkusel viibivat ülikooli kinnisvaraosakonna juhatajat Erkki Ääremaad asendav hangete ja arendustalituse juhataja Heiki Pagel ütles Tartu Postimehele, et rendileping sõlmiti golfiklubiga novembris ning see kestab tänavu aprillini.

«Golfiklubi pöördus ülikooli poole ja uuris vabade pindade olemasolu kohta. Meil oli see ruum pakkuda ajutiseks kasutamiseks,» vastas Pagel küsimusele, kas pinna vastu oli ka teisi huvitundjaid. Kui palju golfiklubi ülikoolile renti maksab, Pagel ei avalikustanud.

«Konkreetse lepingu sisu on vastutulek MTÜ Otepää Golfiklubile, kes muu hulgas korraldab Tartu Ülikooli vilistlaste golfiturniiri ülikooli rektori karikale. On loomulik, et ülikool tuleb võimalusel oma vilistlaste soovile vastu,» selgitas Pagel.

Tartu Ülikooli usuteaduskonna dekaan Riho Altnurme kuulis endise kirikuhoone rendileandmisest Tartu Postimehelt. Küsimusele, kas golfimäng on endisesse sakraalhoonesse sobiv tegevus, vastas Altnurme, et kirikut on kasutatud mitmel otstarbel. «See on olnud raamatukogu ja arhiiv, ja mul ei ole selles mõttes väga kindlat seisukohta,» lausus ta.

Dekaani sõnul on näiteks Hollandis ja Inglismaal kirikud kasutusel väga erinevatel eesmärkidel. «Näiteks poed või restoranid, ja see otseselt seda pühaduse momenti ei riku. Golfimäng ei ole ju mingi hasartmäng,» sõnas Altnurme.

Altnurme seisukohta toetas ka Tartu Ülikooli Jaani koguduse õpetaja Urmas Petti.

«Ma oleks hea meelega näinud, et seal midagi toredamat tehtaks, aga majad on ikkagi majad. Mingil hetkel on see pühitsus sealt ära kaotatud ja paljud inimesed ei teagi, et see on kirik,» ütles õpetaja Urmas Petti.

Tartu Ülikooli kirik

• Tartu Ülikooli kirik Jakobi tänaval ülikooli peahoone taga on ehitatud 1860. aastal. Seda kasutas ülikooli kogudus.

• 1980. aastatest kasutati kirikuhoonet ülikooli humanitaarteaduste raamatukoguna, mis kandis hüüdnime seminarka. Kiriku sisustus kõrvaldati ja hoonesse ehitati raudbetoonist vahelaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles