Vallavanema kukutamine ajas Mäksa mässama

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Mäksa valla rahvas pole sugugi rahul volikogu otsusega, millega kaks ja pool aastat vallavanem olnud Taivo Tali ühtäkki ametist vabastati. Volinikud astusid elanike ette, et olukorda selgitada, kuid rahvas külvas nad üle mürgiste kommentaaridega.

Juba esmaspäevase volikogu istungi järel nõudsid valla ärksamad noored volinikelt selgitusi. Nii otsustas vallavolikogu esimees Vaike Lillemäe teisipäeva õhtuks kutsuda noortekeskusse kokku rahvakoosoleku, et vastata põletavatele küsimustele.

Teade koosolekust levis aga kulutulena ning peagi selgus, et kokkutulnud ei mahu noortekeskusse ära. Üritus koliti kõrval asuva koolimaja suuremasse saali, seegi sai puupüsti täis.

Juht ei saanud hakkama

Lisaks Lillemäele andsid selgitusi ka volikogu revisjonikomisjoni esimees Arne Väljaots ning volikogu aseesimees Toivo Mardisalu. Need kolm on viimased kohalikud valimised võitnud valimisliidu Meie Mäksa liikmed. Meie Mäksale kuulub volikogu üheksast kohast seitse.

Esinejate ühine arvamus oli, et senine vallajuht ei saanud tööga hakkama ning pani liiga palju vastutust vallaametnike õlule. Seetõttu on viimase kahe aasta vältel lahkunud vallavalitsusest neli olulist ametnikku, kelle seas ka pearaamatupidaja ja majandusnõunik. Veebruaris lahkub veel vallasekretär.

Endisele vallajuhile pandi süüks ka venitamist nii raamatukogu koridori remondi kui ka eelnõude toimetamisega volikogu ette. Ennekõike aga seda, et lahkunud pearaamatupidaja asemele ei suutnud ta leida uut ning selle asemel võttis raamatupidamise üle erafirma Eesti Finantsteenuste Agentuur.

Lepingu raamatupidamisfirmaga lõpetas Tali pärast enda ametist vabastamist, mil tal polnud selleks enam volitusi, märkis revisjonikomisjoni esimees Arne Väljaots.

Etteheidetele segas rahvas pidevalt vahele sarkastiliste märkustega. Et ametist vabastatud vallavanemat Taivo Tali kokkusaamisel ei olnud, pidas rahvas ühepoolset süüdistamist lausa kohatuks ning esinejatel paluti oma sõnu paremini valida.

Küsimuste teravik suunati hoopis volinike käitumisele ning uue vallavanema Elina Madala konkursita ametisse kinnitamisele. Inimesed soovisid kaugemalt tulnud vallavanemaga kohtuda. Volinikud lubasid, et kindlasti tuleb uus vallavanem rahva ette vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril.

Nõustaja vallavanemaks

Volinike kriitikast tulenevalt ei mahtunud kokkutulnutele pähe, miks on vallal tarvis oma pearaamatupidajat, kui selle töö saab odavamalt ära teha firma. Väljaotsa kinnitusel on pearaamatupidaja vallajuhi parem käsi ning ei saa leppida, et raamatupidaja käib vallamajas vaid korra-kaks nädalas.

Raamatukogu koridori remondi kohta teadis rahvas, et vallavanem oli küll leidnud firma, kes töö ära teeks, kuid hoopis volikogu polnud nõustunud seda palkama.

Väljaots vastas, et ta leidis remondimehe, kes teeks selle töö ära tunduvalt odavamalt. Rahvas omakorda süüdistas revisjonikomisjoni esimeest tööotsa sahkerdamises oma tuttavale.

Eriti kurjaks ajas vallakodanikke see, et volikogu pöördus senise vallavanema umbusaldamiseks argumentide kogumisel õigusbüroo poole, kulutades selleks 3000 eurot maksumaksjate raha. Nõuandjaks oli Elina Madal, kellest sai hiljem Mäksa vallavanem.

Revisjonikomisjoni esimees märkis, et õigusteenuse sisseostmine pole volikogule keelatud. Analüüs tuvastas tema sõnul, et vallas on seadust rikutud.

Seepeale hüüdis üks mees rahva seast, et ehk eraldaks vald 3000 eurot ka selleks, et uurida, kas volikogu on oma tööga hakkama saanud ja kõiki seadusi täitnud. Järgnes tormiline aplaus.

Valla endine pearaamatupidaja ning nüüd raamatupidamisfirmas Eesti Finantsteenuste Agentuur kuni esmaspäeva õhtuni Mäksa raamatupidamisega tegelenud Marje Võõbus leidis aga, et hoopis volikogu on seadust rikkunud, kinnitades avaliku teenistuse ametisse vallavanema, kes kuulub samal ajal kolme äriühingu juhatusse.

«Ta lubas end nendelt kohtadelt taandada,» kinnitas rahvale volikogu aseesimees Toivo Mardisalu. Tema sõnul läheb vallaametnike elu uue juhi alluvuses lihtsamaks: «Ametnikud ei siple enam udus, vaid hakkavad aru saama, mida nad peavad tegema.»

Kodanikud koguvad allkirju

«Me oleme kõik samas supis ja tekkinud olukorras süüdi,» leidis lõpuks üks vallakodanik. «Meie ju valisime selle volikogu.» Nii otsustati sealsamas hakata koguma allkirju valitseva vallavolikogu umbusaldamiseks.

Toivo Mardisalu vastas seepeale, et umbusaldamisel pole nüüd, vahetult ametlike valimiste eel, enam mõtet. Ühtlasi kutsus ta üles kõiki kodanikke aktiivselt sügisestel kohalikel valimistel osalema ja ka kandideerima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles