Ahhaa uus eksponaat tõusis kohe hitiks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Möödunud laupäeval Ahhaasse jõudnud moderniseeritud, uuendatud salongi ja interaktiivsete võimalustega päästeauto Zil on saanud külastajate hulgas üheks teaduskeskuse populaarseimaks eksponaadiks.

1978. aastal toodetud päästeauto jõudis Ahhaasse Lõuna päästekeskuse ennetustööbüroo juhataja Erki Remmelkoore algatusel juba suvel. Varem Lõuna-Eesti päästekomando valduses olnud ja usinalt päästetöid teinud Zil oli keskusesse jõudes üsna kehvas seisus, kuid on Ahhaa meistrite käes nüüdseks tundmatuseni muutunud.

Ahhaa ekspositsioonimeister Mihkel Sild (teisel pildil) ütles, et ainuke remonditöö, mis tehti väljaspool, oli kabiini ülevärvimine. Ülejäänud renoveerimine käis teaduskeskuses kohapeal. Mahukaima osa sellest moodustas salongi polsterdamine. Esialgu lühikese kabiiniosaga Zil oli aastate eest ümber ehitatud pikema kabiiniga variandiks, aga mitte eriti hästi. Näiteks on kabiini tagaosa karkass hoopis puust, mitte metallist.

Nüüdseks on auto kabiinis alles jäänud vaid originaalrool, kõik muu on ise juurde tehtud või tellitud. Masina teevad põnevaks eelkõige heliefektid, mis kujutavad reaalseid olukordi. Näiteks saab võtmega auto süüte sisse keerata ning masina mürinal käima panna, kuigi kapoti all mootorit enam ei ole.

Gaasipedaalile vajutades läheb mootorimüra võimsamaks ning armatuuril olev tahhomeeter näitab pöörete arvu. Samuti saab nuppudest käima panna kõik vilkurid ja tuled ning kuulata päästeautos kasutatavaid raadiosidekutsungeid.

Eksponaat pole siiski veel lõplikult valmis. Näiteks on plaanis auto juurde luua virtuaalne tulekustutusseade, mis annaks huvilistele võimaluse ka ise päästjate tööd proovida. «Võibolla jääb tänu sellele autole tulevikus mõnigi tulekahju ära,» lausus Sild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles