Päevatoimetaja:
Richard Särk

I­llegaardi klubist kasvas välja mitu kultuurivõrset

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kultuurijuht Sirje Ginter valmistub Illegaardi-mee­nutuste õhtuks.
Kultuurijuht Sirje Ginter valmistub Illegaardi-mee­nutuste õhtuks. Foto: Kristjan Teedema

Postimees kirjutas kümme aastat tagasi 7. veebruaril, et «Eesti praegu ainuke džässiklubi Illegaard tähistab täna õhtul oma tegevuse kümnendat aastapäeva kontserdiga, kus laulab Soome festivali Lady Summertime võitja rootslanna Pamela Nyman».

Samal peol musitseerisid ka Toivo Unt ja Aivar Vassiljev.

Toona

Toona oli põhjust kirjutada sedagi, et Illegaard kanti aastal 2001 rahvusvahelisse džässikataloogi «The New Grove Dictionary of Jazz». Kümnel aastal oli klubi vanade võlvide all olnud Ginteri andmeil 648 kontserti.

Ka viimased viis-kuus aastat saab samas kohas muusikat kuulata, veel enam aga telekast jalgpalli vaadata, nagu Illegaardi nüüdsed majandajad on heaks pidanud.

Aastal 1990 fotograafide nõul ja jõul galeriina kasutusele võetud ning sõnade avangard ja illegaalne põhjal Illegaar­diks ristitud keldriruumist on välja kasvanud mitu kultuurivõrset.

Praegu

Praegu tegutseb Tartus mitu muusikaklubi. Kunstnike, kirjanike ja muu ärksama kultuurirahva seltskond eesotsas Mart Kivastikuga on proovinud pärast Illekat mõndagi ruumi ja kinnitanud lõpuks kanna Ülikooli 1 majja.

Foto- ja kunstigaleriisid on Emajõe Ateenas kaks aastakümmet hiljem rohkesti. Ja toonaste Illegaardi asutatud kultuuripreemiate ehk tugikordsete asemel toimib Tartu Kultuurkapitali ja linnavalitsuse poolt kultuurikandjate ergutamine.

Nüüdne Otepää kultuurijuht Sirje Ginter tundis vajadust sõprade ja heade tuttavate seltsis meenutada, kuidas kõik 20 aastat tagasi alguse sai. Kultuurilooline teemaõhtu Illegaardis algab 1. veebruaril kell 19.

Sõna on lubanud võtta teiste hulgas Ants Veetõusme, Enriko Talvistu ja Silver Vahtre. Häält on lubanud tõsta muusikud Kelli Uustani, Toivo Unt, Aivar Vassiljev jt.

Märksõnad

Tagasi üles