Uued loomeettevõtted sirutavad tiibu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Kõivupuu (vasakul) ja Eva Prüüs pakuvad klientidele sisekujundust ning kui on soovi, siis sinna sobivat ise tehtud lampi. Nende lampe saab osta ka Tapeedistuudio ja Roosimari Sisustustekstiilide ühisest poest ning loomemajanduskeskuse Disainimajast.
Triin Kõivupuu (vasakul) ja Eva Prüüs pakuvad klientidele sisekujundust ning kui on soovi, siis sinna sobivat ise tehtud lampi. Nende lampe saab osta ka Tapeedistuudio ja Roosimari Sisustustekstiilide ühisest poest ning loomemajanduskeskuse Disainimajast. Foto: Sille Annuk

Loomemajanduskeskuse äriplaanide koolituselt lendab taas laiali peotäis uusi ettevõtjaid. Mõni tuli sinna algul pisut ähmase sihiga, teised jälle olid lennuvalmid juba enne kursust.

Triin Kõivupuu ja Eva Prüüs on sõbrannad juba algkoolipäevilt ning nüüd ka äripartnerid. Kaubamärgi Trinka Disain all müüvad nad ise käsitsi valmistatud lampe ning teevad sisekujundust nii ettevõtetele kui ka eraisikutele.

Nad on tegutsenud juba mõne aasta, kuid leidsid siiski, et äriplaanikoolitus võiks kasuks tulla, ning nii ka oli. «Väga palju saime uusi kontakte ja tutvusi ning juba ka teeme koostööd,» rääkis Kõivupuu.

Nüüd on neil koolituselt julgust saanuna plaanis hakata oma lampe ka eksportima. Selleks plaanivad nad osaleda sisekujundusmessidel, kus saaks välismaa ettevõtetega kontakti.

Viguriga kindad

Eelmisel aastal kõrgema kunstikooli lõpetanud Kristel Suigussaar rääkis, et ta teadis üsna täpselt, millega tema ettevõte võiks tegelda, kuid koolituse käigus idee selgines ning lõpuks jäi ta pidama nahkkinnaste valmistamisele.

Valminud on juba esimene kollektsioon efektseid kindaid, nii sõrmikuid kui ka labakuid. Kõik kindad on viguriga: paarilised on teineteisest erinevad. Kunstnik rääkis aga, et kui keegi eelistab rahulikumat stiili, siis kindlasti saab ka selliseid kindaid.

Igal aastal on Kristel Suigus­saarel plaanis välja anda kaks kollektsiooni, nii et soovijal oleks võimalik kohe osta seda, mis talle meeldib. Kui riiulis aga sobivat ei ole, siis saab endale teha lasta. Tellimuse peale on plaanis teha ka teisi nahkesemeid, kuid põhirõhk jääb siiski kinnastele.

Suigussaar tahab oma äriplaani esitada töötukassale ning loodetavasti saab sealt toetust. «Aga kui ka ei saa, siis sellest midagi ei muutu,» rääkis neiu. Ruumid on tal juba olemas, raha oleks vaja peamiselt tootemargi väljatöötamiseks, turunduseks ja kodulehe arendamiseks. Kui seda toetust  ei tule, saab kuidagi teisiti.

Juba otsitakse uusi

Loomemajanduskeskuse ettevõtluskonsultant Juta Kuhl­berg rääkis, et nende majad on järjest enam hakanud ligi tõmbama julgemaid ja tegijaid, kes lihtsalt ei katseta, vaid tegutsevad. «Seekord oli õnnelik kaitsmine, paljudel olid prototüübid ette näidata,» ütles Kuhl­berg. Niisama unistajaid jääb kogu aeg vähemaks.

Ühtlasi oli koolitusel osalejatel tulnud julgust teha ka kallimast hinnaklassist esemeid. Näiteks Milli Maier plaanib teha väärismetallist juukseehteid, mida võiks pärandada emalt tütrele. Kuhlberg arvas, et kui neiul asi käima läheb, ootab teda kindlasti suur tulevik.

Nüüd, kus üks ettevõtluskoolitus just lõppes, on kohe algamas teine. 25. veebruarini saavad huvilised oma loomemajanduse valdkonna äriideid konkursile esitada. Edasi tuleb osaleda kolmekuulisel äriplaani koostamise kursusel ja arendada idee jätkusuutlikuks äriplaaniks. Pärast koolitust tuleb kaitsta äriplaan ja moodustada oma ettevõte või taotleda juba olemasoleva ettevõtte nimel loomemajanduskeskuselt tööruume.

Loomemajanduskeskuse äsja kaitstud äriplaanid

• Hendrik Proosa soovib tegelda filmide järeltöötluse ja visuaalsete efektidega.

• Nahakunstnik Tiina Andron plaanib turule tuua oma aksessuaaride tootemargi.

• Triin Kõivupuu turustab omapäraseid disainvalgusteid.

•     Milli Maier hakkab tootma ja turustama väärismetallist juukseehteid.

• Kadri Sitska paneb käima rätsepatakso.

• Merileid Varep soovib luua kunstnikke ja kunstiostjaid ühendava veebiportaali.

• Noormehed Media Torpedost loodavad värskendada Eesti meediamaastikku videoportaali turuletoomisega.

• Kunstnik Madis Katz tahab arendada analoogfotograafial põhinevat «aeglast» fotograafiat.

•     Kristel Suigussaare firmalt saab tellida disainerkindaid.

•     Laura Vähi loob sisekujundust lõuendplafoonidega.

•     Signe Noppeli ettevõte pakub enesearengu teenuseid uute teraapiameetodite abil.

•     Anti Kustassool on kavas luua teeninduskoolitust pakkuv firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles