Pagarid ja kondiitrid kolivad kokku

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu Pagari uue tootmishoone platsil käis eile hommikupoolikul töö täie hooga. Uute seadmetega 500 ruutmeetri suurune hoone valmib jaanipäevaks.
Rõngu Pagari uue tootmishoone platsil käis eile hommikupoolikul töö täie hooga. Uute seadmetega 500 ruutmeetri suurune hoone valmib jaanipäevaks. Foto: Sille Annuk

Siin ei ole veel suurt midagi näidata, muheles Rõngus leiba-saia ning kondiitri- ja kulinaartooteid valmistava Rõngu Pagari OÜ juht Jaanus Peri ettevõtte kaupluse taha tekkinud ehitustandril. Jaanipäeval on pilt hoopis teine.

«Siia tuleb uus tootmishoone, saame oma tootmise lõpuks ühe katuse alla,» selgitas Jaanus Peri üle kopamürina. Rõngu Pagari kümmekond töötajat tegutsevad praegu Rõngu alevikus mitmes kohas. Näiteks pagarid küpsetavad leiba-saia tootmishoone naabruses rendipinnal ja kondiitrid töötavad poest kiviviske kaugusele jäävas vallamajas.

Uut, ligi 500-ruutmeetrist maja on hädasti vaja: ühelt poolt läheb ettevõtte kaup järjest paremini ning teisalt tahab firma juht pakkuda töötajatele paremaid ja mugavamaid tingimusi.

Tagatisega on raske

Praegu on 1996. aastal perefirmana pagaritooteid valmistama hakanud ettevõte oma kaubaga jõudnud Rõngust tükk maad kaugemale: nende tooted on letil Tartus turuhoones ja kaubamajas, Põlva Tarbijate Ühistu poodides, Virumaal ning Peipsi-äärses kandis.

Uude hoonesse soetab Rõngu Pagar ka uued seadmed. «Praegu tuleb meil ahjust korraga viiskümmend pätsi saia või leiba, suvel on see kogus nagu nuusata,» rääkis Jaanus Peri. «Uude hoonesse paneme suuremad ahjud ja siis saame ka rohkem küpsetada.» Praegu teevad pagarid vahetuses ligi 700 pätsi leiba ja saia, uute seadmetega on võimalik sama ajaga teha ligi 5000 pätsi.

Tootmishoone ehitamiseks ja seadmete soetamiseks kulub 924 000 eurot, ehitamiseks võetud investeerimislaenu käendab riigi finantsasutus Kredex. «Kredexi käendus on tänuväärt asi,» märkis Jaanus Peri. «Maal tegutseval ettevõtjal on raske laenule tagatist leida, sest meie hoonete hinnad on madalamad kui suures linnas tegutseval ettevõttel.»

Kredex pakub ettevõtetele panga- ja stardilaenu ning pangagarantii ja liisingu käendust, mida kasutavad eeskätt vähe aega tegutsenud või kiiresti laienevad ettevõtjad, kel napib laenu tagamiseks vara või kes tegutsevad riskantseks peetaval alal.

Ettevõtlusvaldkondadest on Kredexi käendusportfellis enim esindatud traditsioonilised alad, nagu ehitus, metalli- ja puidutööstus, tervishoid ja sotsiaalhoolekanne ning tekstiili- ja rõivatootmine.

Nõudlus kasvab

«Rõngu Pagar on end tõestanud kaua tegutsenud eduka tootmisettevõttena, mille toodete järele nõudlus kasvab,» põhjendas Kredexi kommunikatsioonijuht Tarmo Seliste rõngulaste firma investeerimislaenu käendamist.

Maal tegutsevatest ettevõtetest on Kredexi abi kasutanud Tartumaal ka OÜ Slaker. Kredex käendas mullu Slakeri laenu, mille abil firma ehitas Alatskivi lossi väikse hotelli.

Rõngu Pagari uue tootmishoone ehitab jaanipäevaks valmis AS Viljandi Metall, seadmed tulevad pagarite ja kondiitrite töövahendeid pakkuvast osaühingust Rovita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles