Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Linnamuuseum käivitab loengusarja tööstusajaloost

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Risto Mets
Copy

Tartu Linnamuuseumis on kuni 30. aprillini avatud Eesti Vabariigi 95. sünnipäevale pühendatud näitus «Eesti töös on Eesti kuld. Tartu tööstus 1920-1940», mis tutvustab linna tööstusettevõtteid ja nende toodangut Teise maailmasõja eelsetel kümnenditel. Väljapanekuga kaasnevad ka loengud.

Aastad 1920 – 1940 olid Eesti majanduse ülesehituse aastad. Tartu geograafiline asend soosis kesk- ja väiketööstusi, märkis linnamuuseum oma teates. Nii oli 1936. aastaks Tartus ligi 400 väikeettevõtet. Suurtööstusi oli küll vähem, ent toodangu poolest oli Tartu Tallinna ja Narva järel Eestis kolmas tööstuslinn.

Algav loengusari avab huvilistele põhjalikumalt näitusel käsitletud teemasid. Sarja esimene ettekanne tuleb kolmapäeval, 23. jaanuaril kell 16, mil näituse kuraator Teesi Kivivare tutvustab linnamuuseumi kogude põhjal 1920. - 1930. aastate toiduainetetööstuse reklaame.

Ettekande materjal pärineb arhiivikogus asuvatest reklaamplakatitest ja -lehtedest, toodete kataloogidest ning kalendrites ja ajakirjanduses ilmunud toiduainete toodangu reklaamist ja annab ülevaate olulisematest toiduainetetööstuse ettevõtetest ja nende toodangu reklaamimise põhimõtetest käsitletaval perioodil.

Loengusari leiab aset üks kord kuus, sissepääs on tasuta. Sarja järgmistes ettekannetes räägivad 27. veebruaril Andres Sepp teemal Tartu Aiavilja Ühisuse tegevusest, 20. märtsil Elle Tarik Tartu kirjastustest 1918 - 1940 ja 17. aprillil Toomas Pung Hugo Masingust ja Golitsõn-Vilipi seismograafidest.

Märksõnad

Tagasi üles