Tartu muudab osa tänavavalgustust säästlikumaks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn katsetas LED-valgusteid mullu Küüni 3/5 siseõues.
Linn katsetas LED-valgusteid mullu Küüni 3/5 siseõues. Foto: Kristjan Teedema

Emajõelinn kulutab kokku 242 089 eurot keskkonnainvesteeringute keskuse ja linnaeelarve raha uute tänavavalgustite peale. Investeeringuga vahetatakse välja pool tuhat tänavavalgustit, mis peaks aitama linnal tänavavalgustuse pealt kokku hoida 45 000 eurot aastas.

Olemasolevate 250-vatiste valgustite asemel paigaldab linn suurema liiklusintensiivsusega tänavate äärde poole väiksema võimsusega eelprogrammeeritud LED-valgustid, vahendas linnavalitsuse pressiteenistus. Eelprogrammeerimise tulemusena põlevad valgustid suure liiklusintensiivsusega ajal täisvõimsusega ja määratud kellaaegadel lülituvad ümber  säästlikumale režiimile.

«Kasvavate energiahindade tingimustes püüame leida erinevaid võimalusi energiatarbimise vähendamiseks,» märkis Tartu abilinnapea Raimond Tamm. Viimasel kümnendil kiire arengu läbi teinud LED-tehnoloogia aitab tänavate valgustamisel saavutada märkimisväärse kokkuhoiu ning ühtlasi parandada ka valgustuse kvaliteeti, lisas ta.

Uued valgustid on hästi reguleeritavad, mis tähendab, et valgustugevust saab reguleerida vastavalt ilmaoludele, kellaajale ja liikluse intensiivsusele. «Tegemist on esimese sammuga LED-tänavavalgustite kasutuselevõtul ning kindlasti plaanime suure energitarbimisega valgustite väljavahetamisega võimalikult kiires tempos jätkata,» kinnitas abilinnapea.

Kuueteistkümnesse tänavavalgustuse elektrikilpi paigaldatakse ka uued seadmed, mille abil saab valgustite tööd juhtida ja programmeerida distantsilt ning arvuti abil.

Ühtekokku asendatakse LED-lampidega 470 olemasolevat valgustit. Tööd vältavad novembri lõpuni. Tartu linna omaosalus projektis on 24 209 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles