Tipprõivad pääsevad tartlase riidekappi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainimaja perenaine Hedviga Vei kannab ka ise ülima rahuloluga outlet-müügist ostetud pluusi ja seelikut. Rõivaste autor on Xenia Joost.
Disainimaja perenaine Hedviga Vei kannab ka ise ülima rahuloluga outlet-müügist ostetud pluusi ja seelikut. Rõivaste autor on Xenia Joost. Foto: Sille Annuk

«Kui sa mulle külla tuled, siis ma panen lauale kolm tassi – sulle, mulle ja mu uuele mantlile,» ütles rahulolev klient Disainimaja perenaisele pärast õnnestunud ostu. Tema vastne rõivaese näis otsekui isiksus.

Järgmisel päeval sai Disainimaja perenaine Hedviga Vei samalt kliendilt kirja: «Mantel on rõivakapi elanike poolt hästi vastu võetud. Täna käisime õues. Mantlile meeldivad komplimendid,» seisis seal.

Hedviga Vei naerab seda lugu jutustades, öeldes, et küll on tore, et Tartus leidub kliente, kes oskavad Eesti moeloomingut hinnata.

Tartu loomemajanduskeskuses tegutsev Disainimaja meelitab sel talvel kliente kodumaise moe outlet’iga ehk võimalusega osta endale kõige tuntumate Eesti disainerite loomingut eriti soodsa hinnaga.

Hedviga Vei ütleb, et ta on Tartusse toonud Xenia Joosti, Reet Ausi, Hula, Liina Steini ning Moesaatkonna ateljees tegutsevate disainerite Aldo Järvsoo, Riina Põldroosi ja Ketlin Bachmann-Põldroosi varasemate kollektsioonide ülejääke.

«Ei, see ei tähenda, et midagi neist esemeist oleks moest väljas. Mina ei peagi neid asju moodsaks, hoopis omalaadseks ja stiilseks, mida saab kanda aastaid,» selgitab Hedviga Vei. «Eesti mood on minu meelest üldse tähelepanuväärne, sest ei aja taga trende.»

Ilus küll, aga kallis

Kui Hedviga Vei umbes poolteist aastat tagasi Disainimaja avas, teadis ta juba siis, et tahab pakkuda seal Eesti moeloojate rõivaid.

«Kuigi huvi on alati suur, et oi-oi, kui ilus, jääb kaup sageli katki, sest on kallis,» räägib äri omanik, mõistes kundede hinnatundlikkust.

«Aga tean ka, et neist kallitest kollektsioonidest jääb alati üksikuid esemeid järele. Need ei ole mitte millegi poolest kehvad või vanad, lihtsalt disainer on asunud juba järgmiste ideede kallale, ihates luua uusi kollektsioone,» lisab ta.

Hedviga Vei ütleb, et eks Tallinnas pesitsevatel moeloojatel endalgi ole mure, kuidas paremini klientideni jõuda. Samas ei söanda paljud inimesed ise maineka moelooja ateljeesse sisse astuda.

«Aga siin outlet’is saab ta end nende käekirja ja kasutatavate materjalidega kurssi viia. Veenduda esemete kvaliteetsuses,» räägib Vei. «Inimestel on vahel lihtsalt hirm, et moeloojad on sellised, noh, udupead, kes pakuvad ainult kunsti, millega iga päev midagi teha ei ole. Aga see ei ole hoopiski nii.»

Kostüüm käes ja ballile

Hedviga Vei meenutab klienti, kes vahetult enne Vanemuise aastavahetuse balli leidis Disainimajast Xenia Joosti kollektsiooni ülejääkidest kõrge pihaga pika värvilise seeliku. Ta kombineeris selle komplektiks Aldo Järvsoo loodud õhukese minikleidiga, mida kasutas pluusina, ning oli üliõnnelik, et leidis Tartust niisugused esemed.

Kalevi tänavas asuv Disainimaja pakub nii naistele kui meestele ka päris uut moeloomingut, autoreiks Jaana Varkki, Kalle HT või siis Tartu enda loojad, nagu Triin Isak, Anu Kaelussoo ja Triinu Pungits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles