Tartu Pauluse kirikus võetakse maha kirikusaali 47 aastat poolitanud vahesein

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kirik.
Tartu Pauluse kirik. Foto: Sille Annuk

Esmaspäeval kell 14.00 võetakse Tartu Pauluse kirikus maha 1966.aastast kirikusaali poolitanud vahesein.

Esialgu madalat vaheseina on aja jooksul kõrgemaks ehitatud, sest 1967.aasta suvest 2005. aasta septembrini kasutas seda Eesti Rahva Muuseum fondihoidlana.

Vaheseina mahavõtmist võib pidada oluliseks märgiks kiriku rekonstrueerimistööde kulgemisel, sest see võimaldab taastada kogu kirikusaali algses suuruses ja hiilguses.

Tartu Pauluse kiriku rekonstrueerimistööde lõpuleviimiseks sõlmiti 5. detsembril riigihanke raames ehitusleping SA Tartu Pauluse kirik ja Nordecon ASi vahel. Hankelepingu kogumaksumuseks ilma käibemaksu ja ehituseks ettenägematute tööde varuta on 4 977 192 eurot.

Pauluse kiriku taastamise lõpetamist toetab peaaegu 3,2 miljoni euroga Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) Euroopa Regionaalarengu Fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Renoveerimistöid finantseerivad lisaks EV Kultuuriministeerium, Tartu Linnavalitsus ja EELK Tartu Pauluse kogudus.

Tartu Pauluse kiriku rekonstrueerimistööde projekteerimisega alustati 2006.aastal. Tööde eesmärgiks on taastada kiriku saal Eliel Saarineni poolt projekteeritud mahus. Kiriku renoveerimisprojektiga alustati 2006.aastal, ehitustööd algasid 2008.aastal ja on läbi viidud etapiliselt.

Ühtekokku on planeeritud 6 etappi, millest 4 on tänaseks valmis.

Rekonstrueerimistööde järel saab Pauluse kiriku saalist Lõuna-Eesti suurim kontsertsaal, mis mahutab üle 300 esineja ja 1000 kuulaja. Käesoleva riigihanke ehitustööde lõpptähtajaks on 1.november 2014, kogu kiriku projekt valmib 2015.aasta augustiks. Lisaks käesoleva hanke mahule näeb Tartu Pauluse kiriku rekonstureerimine ette ka uue, Lõuna-Eesti suurima oreli ehitust ning kirikuümbruse haljastuse ja parkla korrastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles