Euroopa võistlus jättis triatlonikorraldaja hinge okka

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte suusakeskus
Lähte suusakeskus Foto: Sille Annuk

Kui rahvusvaheline triatloniliit teatas, et Euroopa talitriatloni meistrivõistlused peetakse Eestis, helistasid selle ala Vene koondise juhid Lähte sporditreenerile Andres Kübarale ja õnnitlesid. Siis selgus aga, et üritust ei korralda tema.

Kübar on talitriatloni kui spordiala maaletooja ja korraldanud selle ala võistlusi Tartu vallas Lähtel kümme aastat. Viimasel kahel aastal on sealsamas peetud ka Euroopa karikaetappi. Tunamullu jälgis võistlusi rahvusvahelise triatloniliidu (International Triathlon Union – ITU) delegaat Eugene Kraus, kes hindas võistluste korraldust kõrgetasemeliseks.

«Euroopa meistrivõistluste korraldamise õigus anti Eestile Lähte võistluse põhjal,» rõhutas Kübar. Sisimas lootis ta ka selle suurürituse Lähtel teha, kuid Eesti Triatloni Liit otsustas, et võistlus tuleb hoopis Tartus ja selle korraldab triatloniklubi Trismile.

Klubi Trismile juht Ain-Alar Juhanson ütles, et ta mõistab Kübara pettumust. Samas täpsustas ta, et Lähte esitas Eesti Triatloni Liidule taotluse korraldada taas Euroopa karikaetappi, Trismile tahtis aga algusest peale Euroopa meistrivõistluste korraldamise õigust.

Korraldab tugevam

Eesti Triatloni Liit rahuldas mõlema korraldaja taotluse. Et aga liidu eelarves oli raha üksnes ühe rahvusvahelise võistluse korraldamiseks, eelistati tähtsamat üritust.

Nii jäi Kübaral Euroopa karikaetappi planeerides üle kiigata üksnes enda rahakotti. «Arutasime asja Tartu vallavanemaga ja otsustasime loobuda,» tõdes Kübar. Liiatigi kui Tartus peetakse tähtsamat võistlust, on talitriatleete raskem vahetult selle järel uuesti Eestisse meelitada.

Eesti Triatloni Liidu peasekretär Tiina Pallas märkis, et kui vaadata Trismile’i korraldatud võistlusi, siis need on korralduselt kindlasti kõige tugevamad. «Nad teevad asja natuke uhkemalt, aga ka natuke kallimalt kui teised.» Kuna Trismile on end tõestanud, on ka suurem lootus, et just nemad saavad mõõduvõtu korraldamisega soovitud tasemel hakkama, leidis Pallas.

Euroopa karikaetapp Lähtel jääb ära ning Kübar suunab energia hoopis teise spordiala suurvõistluse korraldamisse. Nimelt peetakse Lähtel 21.–25. veebruarini maailmameistrivõistlused poly­athlon’is. Mõõduvõtt koosneb jõuharjutustest, laskmisest ja suusatamisest. Mullusest Lähte võistlusest võttis osa 120 inimest Venemaalt, Ukrainast, Soomest, Lätist ja teistestki riikidest.

90 osalejat koos

Et talitriatlon pole teab mis suure kandepinnaga spordiala, loodab Trismile Tartu võistlusele meelitada kuni 140 eliitvõistlejat. Ain-Alar Juhansoni kinnitusel on ITU kaudu end kirja pannud 60 tipptriatleeti. Lisaks on 30 nime kirjas Eestist. Eliitvõistlejaid registreeritakse 20. jaanuarini.

«Andres Kübar tuleb meile ITU kohtunikuks,» ütles Juhan­son ning seda kinnitas ka Kübar. Võistlusega soovib korraldusmeeskond saada ka uusi kogemusi, et olla suvel valmis veelgi suuremaks ürituseks. Nimelt tuleb Tartus Euroopa karikaetapp suvises triatlonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles