Ateljeekool naasis korraks Jakobi mäele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teoseid on Tartu lastekunstikooli galerii kahes saalis. Teiste hulgas on Peeter Krosmanni (esiplaanil kaks vasakpoolset) ja Lemme Haldre (kaks parempoolset) maalid.
Teoseid on Tartu lastekunstikooli galerii kahes saalis. Teiste hulgas on Peeter Krosmanni (esiplaanil kaks vasakpoolset) ja Lemme Haldre (kaks parempoolset) maalid. Foto: Margus Ansu

Tartu lastekunstikooli galeriis Jakobi mäel on kaks saali täis väikseid maale, mille autoreid ühendab üks ja seesama ateljeekool.

Eile avatud näitusele on välja pandud Konrad Mägi ateljees õppinud maalijate töid ateljee algusaegadest peale.

Nende hulgas on ka kunstnik Katrin Moora, kelle teatel alustas Jakobi mäel lastekunstikooli ruumides aastal 1988 tööd seitsme õpilasega ateljeekool – prantsuse laadis vabaakadeemia –, mille käimalükkaja ja eestvedaja oli Indrek Hirv.

Esimeseks maaliõpetajaks oli Kaja Kärner. Ta sidus ateljee kõige otsesemalt sõjaeelse Pallasega, oli ta ju kaheksa aastat professor Ado Vabbe ateljees õppinud.

«Kaja Kärner täitis oma erilise hingejõu ja intelligentsiga ateljeeruumi pallasliku vaimsusega, lõi tõelise ateljeeõhkkonna, mis on nii vajalik loominguliseks tegevuseks,» märkis Katrin Moora.

1990. aastast tänini töötab ateljees Heldur Viires, õpetades aastast 1998 üksinda. Aastal 1990 kolisid tema õpilased praegusesse ateljeesse Raekoja plats 8 hoones. Samas ruumis oli kunagi maalinud Konrad Mägi.

25 aasta jooksul on koolitust saanud sadakond maalijat. Läinud sügisel kutsuti ellu Konrad Mägi Ateljee Selts, mille liikmed on või on olnud ateljees tegevad.

«Nii nagu sõjaeelset Pallast iseloomustati kahe sõnaga vabadus ja professionaalsus, on see sõnapaar ka Konrad Mägi ateljee deviisiks,» märkis Heldur Viires. «Meie arvates kujutab maalikunst endast spetsiifilist visuaalset keelt ja selle keele valdamiseks tuleb seda õppida, nagu keelt õpitakse, alustades a-st ja b-st.»

Heldur Viirese koostatud näitusel esinevad teiste hulgas Alo Aarsalu, Allan Gulli, Katrin Moora, Andres Rõhu, Margus Meinart, Lemme Haldre, Külli Trummal, Karitas Uus, Silja Härm, Evi Gailit, Artur Kuus, Maris Tuuling, Martti Ruus, Peeter Krosmann, Andres Sütevaka, Kaja Kärner ja Heldur Viires.

Näitust Tartu lastekunstikoolis saab vaadata 8. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles