Väärtegu kunsti kallal lõppes trahviga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on tehtud vahetult pärast kunstiteose kahjustamist.
Pilt on tehtud vahetult pärast kunstiteose kahjustamist. Foto: art ist kuku nu ut

Tartu kunstimuuseum sai eelmisel reedel politseist pikisilmi oodatud vastuse ametlikule päringule. Muuseum küsis politseilt peaaegu kuu tagasi, mis on saanud festivali Art Ist Kuku Nu Ut aegu muuseumis välja panud Jaan Toomiku installatsiooni «15. mai – 1. juuni 1992» ühe osa eemaldamisele järgnenud menetlusest.

Nimelt oli keegi noor mees viinud 8. septembril kaasa ühe klaaspurgi ekskrementidega, mis kuulus installatsiooni hulka. Festivali Art Ist Kuku Nu Ut korraldajad ja kunstimuuseum jätkasid kunstiteose eksponeerimist ning vabandasid kunstniku ja publiku ees, et teos ei olnud enam terviklik.

Politsei vastuses on kirjas, et menetlus on läbi viidud ning väärteo toimepanija on saanud 30. oktoobril rahatrahvi.

Tartu Postimees on saanud kunstiringkondadest teada, et 64 eurose trahviga karistatud isik on Jass Kaselaan. Ta ei soovinud eile telefonis oma teo motiividest ja üksikasjadest pikemalt kõnelda. Siiski ütles ta, et tema eesmärk ei olnud kuritegu toime panna ja kuulsaks saada, vaid ta soovis diskussiooni tekitada.

Samal ajal, kui käis politseilik menetlus, oli Jass Kaselaanel avatud Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis isikunäitus «Aed». Selle põhiosa koosnes peaaegu kogu ruumi täitvast usteta ja akendeta puukirikust. Tema eelmine isikunäitus kunstimajas oli aastal 2011.

Jass Kaselaan (31) on lõpetanud 2008. aastal Eesti kunstiakadeemia magistrantuuri skulptuuri erialal ning kuulub Eesti Kujurite Ühendusse. Aastal 2011 pälvis ta Anton Starkopfi nimelise skulptuuripreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles