Tartu Uus Teater astus uude viisaastakusse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Põllu juhtida on Uus Teater, mis tegutseb Lai 37 hoones ja mille publiku istmed on reastatud väga järsu tõusuga.
Ivar Põllu juhtida on Uus Teater, mis tegutseb Lai 37 hoones ja mille publiku istmed on reastatud väga järsu tõusuga. Foto: Margus Ansu

Reedel möödus viis aastat Ott Aardami lavastatud «Sadama võimu» esietendusest, mida Tartu Uus Teater loeb oma alguseks. Teatrijuht Ivar Põllu vastas küsimustele, mida uut toob kaasa uue viisaastaku algus.

Märtsi algul esietendub «Autori surm ehk Raimondi varielu». Kui palju on selles Raimond Valgre lugu ja tema muusikat?

Raimond Valgre muusikast me selles lavastuses ei pääse. Aga lavastus on ise hoopis valikutest ja juhustest.

Laval näeme nelja eri saatusega Raimondit. Või isegi enam. Mis oleks saanud Valg­rest, kui Teist maailmasõda poleks tulnudki? Milline oleks Valgre saatus ja muusika, kui sõja oleks võitnud Saksamaa? Või kui ta oleks sattunud sõjakeerises Ameerikasse? Või kui ta oleks abiellunud Niinaga?

Nii et see ei ole niivõrd lavastus Valgrest, kui saatusest ja valikutest.

Aprilli lõpuks valmib «Keskea rõõmud». Kui palju on selles samanimelist filmi ja kui palju keskea rõõme?

40 eluaastale lähenevate  kursusekaaslaste trupp avastas, et filmi «Keskea rõõmud» filmimise ajal olid Tõnu Kark, Lembit Ulfsak, Maria Klenskaja, Ülle Kaljuste ja Kaie Mihkelson nooremad kui nemad praegu.

Aga need tegelased seal filmis on meie jaoks olnud alati «suured» ja «vanad». See tähendab, et meie põlvkond hakkab saama «vanaks». Saama sama vanaks, kui olid meie vanemad, kui meie neid juba mäletame täiskasvanutena. Niisiis on tegelasteks ikkagi Katrin Pärn, Piret Simson, Janek Joost, Margus Prangel ja Ingomar Vihmar – nemad, kes selle lavastuse teevad. Lavastus on nende suurekssaamisest, armas­tusest ja pettumustest. Ja nende elust ja eluparoodiatest.

Jaanuaris ja veebruaris viib Uus Teater Rakverre, Tallinna ja Võrru «Ird, K.» ning mängib Tartus «Hansu ja Gretet ...». Milliseid vanemaid lavastusi on veel tänavu plaanis etendada?

Oktoobrist detsembrini mängisime seitsme lavastuse viimaseid etendusi. Nii et meil jäigi mängukavva «Hans ja Grete ...», «Ird, K.» ja «Vanemuise biitlid». Tuleb teha ruumi uutele lavastustele.

Milline erinevus on tegutseda Lai 37 hoones nüüd, kui see ei ole enam müüa?

Hoone on müüdud firmale Comis (firma kuulub Siim Sillamaale – R. H.), mis üürib seda Tartu Uuele Teatrile. Aga seda hirmu küll praegu pole, et maja jalge alt ära müüakse. Selles mõttes on ikka rahulik. Saame teha pikemaid plaane.

Telliskivi loomelinnakus Tallinnas on tegutsema hakanud teatriorganisatsioon Vaba Lava. Kui palju on sellega seotud Uus Teater?

Tartu Uus Teater on Vaba Lava asutajaliige. Kui valmib teatrisaal, saab Uus Teater seal nii nagu teised väiketeatrid ruume rentida oma külalisetenduste andmiseks. Samuti saame osaleda kuraatoriprogrammi konkursil. Mis tähendab, et meil pole seal mingeid eeliseid teiste truppide ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles