Kohus mõistis Tartu haridusosakonna endise finantsjuhi vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu haridusosakonna endine finantsjuht Irina Aab.
Tartu haridusosakonna endine finantsjuht Irina Aab. Foto: Margus Ansu

Täna mõistis Tartu maakohus süüdi linnavalitsuse endise haridusosakonna finantsjuhi Irina Aabi (49) omastamises, dokumentide võltsimises ning võltsitud dokumentide kasutamises. Selle eest määras kohus karistuseks 3 aastat ja 6 kuud vangistust, millest tuleb reaalselt ära kanda 5 kuud ja 27 päeva.

Kolm päeva kuue kuu pikkusest vangistusest kandis Aab ära juba 2011. aasta märtsikuus, mil  kaitsepolitsei ta kinni pidas. Pärast reaalse vangistuse ärakandmist jääb tingimisi vangistuse ajaks kehtima katseaeg, mil Aab peab alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Kohtuotsust on võimalik siiski 15 päeva vältel edasi kaevata ning Aab lahkus kohtusaalist. Aab ignoreeris ajakirjanike küsimusi. Tema kaitsja Tarmo Pilv lubas aga kohtuotsuse kindlasti edasi kaevata.

Prokuratuuri koostatud süüdistusakti järgi omastas Irina Aab Tartu linna vara enam kui 149 000 euro ulatuses. Kuriteod on uurijate hinnangul aset leidnud 2004. aasta maikuust kuni 2011. aasta aprillini.

Omastamised leidsid aset mitmel moel: linn maksis kinni nii fiktiivseid kui võltsitud arveid, osa õpetajate koolituseelarvest kasutati Aabi spaa- ja majutusteenuste eest maksmiseks ning omastati ka AS-i Tallinna Kaubamaja kinkekaarte.

11. jaanuaril peetud kohtuvaidluses loobus prokurör Kaire Hänilene osaliselt AS-i Tallinna Kaubamaja kinkekaarte puudutavast süüdistusest, sest osaliselt ei leidnud tõestamist nende kasutamine isiklikuks hüvanguks. Prokurör jäi Aabi puhul aga kinkekaartide 3374 euro ulatuses omastamise süüdistuste juurde.

Kaubamajast sai politsei kätte 279 linna ostetud kasutatud kinkekaarti, mis kuuluvad hävitamisele. Kohus tuvastas, et neid kinkekaarte kasutasid nii endine haridusosakonna juhataja Boris Goldman kui ka Irina Aab kokku enam kui 200 000 krooni (enam kui 12 700 euro) väärtuses. Goldmani karistas kohus mullu märtsikuus.

Lisaks loobus prokurör Aabi süüdistuses 319-eurose fotoaparaadi omastamises. Olympuse fotoaparaat kuulub samas hävitamisele.

Loobutud süüdistuse ulatuses jättis õigusemõistja kannatanu, Tartu linna, tsiviilhagi läbi vaatamata. Selles osas on linnal õigus esitada hagi uuesti tsiviilkohtumenetluse korras.

Kohus mõistis aga linna kasuks tekitatud kahjude hüvitamiseks välja üle 147 000 euro, millest osa peab Irina Aab tasuma üksi, osa koos antud kriminaalasja kaassüüdistatavatega ja osa koos antud kriminaalasjast 2011. aastal eraldatud kriminaalasja süüdimõistetutega.

Süüdimõistev otsus puudutab ka Aabi elukaaslast Jüri Karu (51), keda süüdistatakse kinkekaartide omastamises 287 euro väärtuses, omastamisele kaasaaitamises ja dokumentide võltsimises ning võltsitud dokumentide kasutamises. Kohus karistas Karu tingimisi aasta ja kahe kuu pikkuse vangistusega, kolmeaastase katseajaga.

Lisaks mõistis kohus süüdi ka endise Tartu Kivilinna gümnaasiumi direktori Ants Serki (58) ning endise Tartu Kommertsgümnaasiumi direktori Priit Hänni (57), karistades neid tingimisi vangistusega. Serkile mõisteti kuue kuu ja Hännile nelja kuu pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Koolijuhid ei saanud uurijate hinnangul küll reaalset tulu, kuid nad aitasid fiktiivseid arveid aktsepteerides kaasa omastamisele.

Fiktiivsete arvete alusel üle kantud summadest sai tulu Aab.

Menetluskulude katteks peavad Aab, Serk ja Karu tasuma 480,45 eurot ning Hänni 2554,72 eurot. Kohus lubas menetluskulud tasuta ositi.

Antud kriminaalasjast eraldati 2011. aasta lõpus iseseisvaks menetluseks osa, mis oli kohtumenetluses eelmise aasta kevadel. Kohus mõistis süüdi ning määras karistuse kolmele isikule: endisele haridusosakonna juhatajale Boris Goldmanile, endisele Annelinna gümnaasiumi direktorile Jevgenia Lindevaldtile ning AS-i Latente juhile Andres Antile. Kohtuasi lahenes kokkuleppemenetluses.

Süüdistuskokkuvõte

Süüdistuse kohaselt telliti kolmele koolile kahe erineva äriühingu nimel koostatud fiktiivseid arveid kaupade eest, mida õppeasutused tegelikult ei ostnud. Koolide juhid kinnitasid saadud fiktiivsed arved, mille alusel tegi linn ülekanded fiktiivse arve väljastanud äriühingule ning saadud raha omastati.

Lisaks sellele süüdistatakse Aabi koos teiste isikutega Tartu linna vara omastamises kaubamaja kinkekaartide näol. Haridusosakonna juht lasi tellida Tallinna Kaubamaja AS-ilt kinkekaarte, mis võeti endale ning kasutati  enda, perekonnaliikmete, lähisugulaste ning ühe osaühingu ostude eest tasumiseks Tartu ja Tallinna Kaubamajas, lisaks anti kinkekaarte teistele isikutele.

Samuti on kohtueelse menetluse käigus välja selgitatud, et Tartu linnavalitsuse haridusosakond tellis ühelt osaühingult koolitusteenuseid. Süüdistuse kohaselt tegi linnavalitsus koolituskeskuse esitatud arvete alusel koolitusfirmale ettemaksu. Suurem osa koolitusfirmale ülekantud rahast kasutati sihtotstarbeliselt koolituste läbiviimiseks, kuid osaliselt tasuti haridusosakonna  juhi, peaspetsialisti ning nende lähedaste erakulude eest. Uurimisandmeil kulutati linna raha majutusele, spaa-külastusele, protseduuridele ja toitlustamisele.

Tartu linnavalitsuse haridusosakonna poolt osaühingule endiste haridusosakonna ametnike isiklike kulude katteks tehtud ettemaksust jäi kasutamata üle 2000 euro, mis on koolituskeskuse poolt linnale tagastatud.

Aabile ja Karule on esitatud süüdistus selles, et nad tellisid ühest ettevõttest Tartu linnavalitsuse haridusosakonna nimel erinevaid kaupu, sealhulgas tehnikat, raamatuid, kohviube, kuid neid kaupu haridusosakonnale üle ei andnud, vaid jätsid endale. Linnavalitsuse haridusosakonnale esitati tasumiseks juba võltsitud arve-saatelehed, kus oli muudetud ostetud esemete nimekiri.  Osa kuritegelikul teel saadud raha eest omastatud esemetest võeti süüdistatavatelt juba kohtueelse menetluse käigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles