Põlva naised ei innustu mammograafiauuringust

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vähiliit ostis annetuste eest mammograafiabussi, kus uuritakse Lõuna-Eesti naisi.
Eesti Vähiliit ostis annetuste eest mammograafiabussi, kus uuritakse Lõuna-Eesti naisi. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi käes rendil olev Eesti Vähiliidu uus mammograafiabuss on oma missiooni Jõgeval lõpetanud ja viibib nüüd kuni 15. maini Põlvas.


Buss seisab Põlva haigla taga ja sinna oodatakse naisi rinnavähi sõeluuringule igal tööpäeval.

Tartu Ülikooli Kliinikumi suhtekorraldusjuht Kristi Tael ütles, et kahjuks on mammograafiabussi Põlvas seismise esimestel päevadel naised väga laisad uuringule tulema.

«Võimalust uuringule pääseda oleks nüüd küll patt kasutamata jätta, sest sel juhul jääb haigekassa poolt selleks eraldatud raha kasutamata,» märkis Tael.

Tänavu on uuringule oodatud kõik 1947., 1950., 1953., 1954., 1955., 1957. ja 1959. aastal sündinud naised, kel on kehtiv Eesti Haigekassa kindlustus ning kel ei ole viimase kahe aasta jooksul mammograafilist uuringut tehtud.

Naistele saadetakse koju ka personaalsed kutsed. Kuid kui kutse ei ole veel kohale jõudnud, ei maksa seda ootama jääda. Kutse ei ole takistuseks uuringule tulemisel! Uuringule tuleb vaid ette registreeruda telefonil 7319 411.

Statistika ütleb, et 1000 uuringul käinud naise kohta leitakse 50 kuni 65 aasta vanustel naistel 4–6 varajase rinnavähi juhtu.


Võimalusel võetakse mammograafiabussi uuringule ka neid Põlvamaa naisi, kes on saanud mammograafiliseks uuringuks arsti saatekirja. Saatekirjaga naisel tuleb pöörduda otse bussi. Tavaliselt jääb aega, et needki naised sõeluuringule kutsutute vahel uuritud saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles