Õuesillutise all peitub sisekosmos

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui galerii saab käima lükatud, on seal tunduvalt müstilisem ja pimedam. Pildil projekti juht Saskia Vällik (esiplaanil), Mari Rohtla (vasakult), Hele Riit-Vällik, Alvin Kanarbik ja Joosep Reimets.
Kui galerii saab käima lükatud, on seal tunduvalt müstilisem ja pimedam. Pildil projekti juht Saskia Vällik (esiplaanil), Mari Rohtla (vasakult), Hele Riit-Vällik, Alvin Kanarbik ja Joosep Reimets. Foto: Sille Annuk

Lille maja õuesillutise all keldrites on sündimas sisekosmose galerii, mis peaks aitama vähemalt mõnest noorest kunstipõlguse välja ravida. Näitus avatakse järgmisel nädalal.

«Üks tund sisekosmoses» on noortealgatusprojekt, mis näitab noortele teiste noorte tehtud kunsti kolmandate noorte loodud keskkonnas. Rühmitus Nabanemine on paar nädalat Lille maja suurtest keldritest müstilist kosmost kujundanud, et panna sinna üles taieseid.

Idee autor ja projektijuht Saskia Vällik käib Kivilinna gümnaasiumi 12. klassis ning kurtis, et ega tema vanuserühmale midagi põnevat ei tehta ja kui tahad, pead ikka ise korraldama.

Giid aitab näha

Neiu rääkis, et ta ise ei oska joonistada, kuid talle meeldib niisama sodida. Ükskord tuligi talle sirgeldades idee, et kuna tema tahaks oma kunstitegemise mõtteid teistega jagada, sooviksid seda ilmselt teisedki ja kunstiandega noortele võiks luua selleks võimaluse.

Projekt sai toetust Euroopa Noortelt ning oktoobris asuti töid koguma. Vällik rääkis aga, et jäädi pisut hiljaks ning teoseid tuli kahjuks üsna vähe.

Lille majalt sai ta pakkumise kasutada galerii jaoks süngeid keldriruume, kus vanasti hoiti kivisütt, viimasel ajal on need aga tühjana seisnud.

Tühi on küll suhteline mõiste, sest nagu Mari Rohtla Nabanemisest ütles, ei olnud neil keldri kosmoseks kujundamisel kuigi palju materjale osta tarvis. Maa-alustes ruumides leidus kuhjade viisi kõiksugust põnevat kraami, mis on sinna aastate jooksul kogunenud ja mida sai edukalt ära kasutada.

Galeriisse pääseb vaid varem registreerudes ja rühmakaupa. Erinevalt tavalisest kunstisaalist ei pääse seal omal käel ringi vaatama, kõik käib giidi juhtimisel. Giidid saavad aga eriväljaõppe noorsootöötaja Auli Auväärti käe all, õppides sobivaid draamameetodeid.

Kelder ärkab ellu

Lille maja direktor Hele Riit-Vällik rääkis, et sisekosmose projekt ei tee head mitte ainult noortele, vaid ka noortekeskuse hüljatud keldrile.

Galerii pärast pandi keldrisse novembris elekter ja järgmisel nädalal toestatakse igaks juhuks ka lagi. Kuna aastate jooksul on keldri seisund halvenenud, on turvalisuse huvides nüüd keelatud sõita autoga õuele, keldri katusele.

Riit-Välliku kinnitusel ei ole õuealused ruumid varisemisohtlikud, kuid näiteks raske prügiauto oleks võinud ühel hetkel läbi lae vajuda.

Direktori sõnul jääb kelder kasutusse ka pärast näituse mahavõtmist, seal on soe ja nüüd ka valge. Aastaid oodatud remondiplaanide järgi võiks keldris tegutseda savikoda ning ilmselt hakatakse selle nimel tasapisi tööle.

Üks tund sisekosmoses

• Euroopa Noorte toel ellu viidav noortealgatusprojekt.

• Kosmos-galerii avatakse 17. jaanuaril ning jääb avatuks vähemalt 28. veebruarini.

• Kosmosesse oodatakse eelkõige 9.–12. klassi õpilasi, kuid ka nooremad võivad minna ning kiivri pähe ja skafandri selga tõmmata.

• Huvilised leiavad täpsemat teavet Lille maja kodulehelt http://lille.tartu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles