Luunja kultuuriaastat ilmestavad tähtpäevad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pusa maal «Jätk» (akrüül lõuendil, 60 x 70 cm)  on valminud  aastal 2011.
Pusa maal «Jätk» (akrüül lõuendil, 60 x 70 cm) on valminud aastal 2011. Foto: Repro

Täna kell 18 avab galerii Meie Aja Kangelane, mis tegutseb Luunja kultuurimajas, Piret Bergmanni (33) alias Pusa maalinäituse «Katketeta». Väljapanekus on kümmekond rõõmsamustrilist ja värviküllast maali.

«Mulle meeldivad väikesed asjad suurte asjade keskel,» tutvustab kunstnik ennast oma veebisaidil (http://kunst.pu­sakas.eu/). «Eriti meeldivad mulle sellised asjad, mida otsima peab, ilma et teaks, mida täpselt otsida. Näiteks pisikene pragu kõrghoone vundamendis või siis sidruni seemne sisemus või keeva pudru mull.»

Miks just nii? «Mulle meeldib ette kujutada elu pisikeste asjade sees, usun, et nendes leitud asjades käib vilgas ja värviline elutegevus, umbes nii, nagu ma seda maalin,» selgitab ta.

Pusa maale saab vaadata Luunja kultuurimajas 5. veebruarini.

Tänavu täitub 510 aastat Luunja mõisa esmamainimisest ajaloodokumentides. Kultuurimaja direktori Toomas Aru teatel on seetõttu aasta jooksul erilise tähelepanu all kohalik ajaloopärand.

Kavas on korraldada temaatilisi näitusi, kontserte ja muid üritusi, tutvustada Luunja mõisa ja sealse lähema ümbruse ajalooga seotud isikuid, sündmusi ja muud põnevat. Muide,  tänavu möödub ka 330 aastat mõisaomaniku, Venemaa väejuhi ja peaministri Burchard Christoph von Münnichi sünnist.

Kultuurimajas lubab pilke ajalukku heita fotonäitus «Luunja mõis 510», mida saab vaadata 6. veebruarini.

Üks suviseid tähelepanuväärseimaid sündmusi on Luunja vallas Kõivu külas Sõrmuse ehk Kure talus 9. juulil – Punase Viiuli festival. See aitab meelde tuletada seal 135 aastat tagasi sündinud populaarset viiulikunstnikku Julius Eduard Sõrmust.

Kultuurimaja korraldab jaanuaris

• 15. jaanuaril kell 17.30 lauluklubi koos Toomas Ojasaarega kultuurimaja kreeka tavernis Hellas.

• 17. jaanuaril kell 18 Luunja kultuurineljapäeval kohtub lugejatega ning loeb ja laulab Lohkva raamatukogus kirjanik ja muusik Aapo Ilves.

• 24. jaanuaril kell 18 Luunja kultuurimajas Norra animafilm lastele «Võluhõbe 2».

• 31. jaanuaril kell 18 Luunja kultuurimaja lahtiste uste päev ja arutelu, kuidas muuta eeloleval aastal asju huvitavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles