Tartus tõuseb kõigi õpetajate palk

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate meeleavaldus
Õpetajate meeleavaldus Foto: Elmo Riig / Sakala

Veebruari alguses saavad nooremõpetajad ja õpetajad kätte uue, veidi suurema palga. Kuid Tartus peaks pangaarve hakkama naeratama ka vanemõpetajatele ja pedagoogidele-metoodikutele, kelle alampalga jättis valitsus samaks.

«Ükski rahasumma pole veel lõplik ja läbirääkimised Tartu Haridustöötajate Liiduga käivad, kuid oleme seda meelt, et palk võiks tõusta Tartu kõigil õpetajatel,» ütles Tartu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Riho Raave.

Praeguse kava järgi hakkaks Tartus nooremõpetaja palga alammäär olema 715 ja õpetaja palga alammäär 730 eurot. Lisaks soovib linnavalitsus tõsta ka vanemõpetaja palga alammäära 790 eurole ja pedagoogi-metoodiku palga alammäära 930 eurole.

«Rahandusministeeriumilt saadud teise rahastamismudeli järgi tuleksime selliste palkade maksmisega toime,» kinnitas Tartu linnavalitsuse haridusosakonna peaspetsialist finantseerimise alal Kaia Kaldoja.

Läbirääkimised käivad

Kuid sellel plaanil on oma «aga». Nimelt on Tartu linnavalitsusega õpetajate palga teemal läbirääkimisi pidav Tartu Haridustöötajate Liit soovinud seni peetud kahel kohtumisel kõigile õpetajatele peale nooremõpetajate 11-protsendist palgatõusu. «Aga selline asi pole meile eraldatava õpetajate palgarahaga mõeldav,» märkis Kaia Kaldoja.

Täna istuvad Tartu linnavalitsuse ja Tartu Haridustöötajate Liidu esindajad jälle läbirääkimislaua taha. «Meie kindel soov on, et ka kõrgema kvalifikatsiooniga pedagoogide palk peab suurenema,» ütles Tartu Haridustöötajate Liidu esimees Kalle Kalda. «Missugused on selleks võimalused, selgub läbirääkimistel. Kõik võimalused peavad olema argumenteeritud.»

Ta lisas, et Tartu Haridustöötajate Liit on haridus- ja teadusministeeriumiga ühel meelel: et meil poleks jälle vaja kuulda haridusametnike kohtuprotsessist, peab õpetajate palgaraha liikumine olema aus ja läbipaistev ning omavalitsusel tuleb mängida kehtestatud reeglite järgi.

Koolide tugispetsialistidele palga maksmiseks on haridus- ja teadusministeerium lubanud leida lahenduse jaanuari lõpuks, kuid uus segadus on tekkinud koolide direktorite ja õppealajuhatajate palgarahaga. Nimelt vähendas rahandusministeerium Tartu koolide juhtimiskoha toetust 186 000 eurot. Riik eraldab ühele koolijuhile kuus 970 eurot, kuid Tartu koolidirektorite palk on 1300–1600 eurot.

Küsimärke jätkub

«Kui rakendub praegu välja käidud rahastamismudel ja kui koolijuhtidele töö eest maksmiseks ei lubata õpetajate palgaraha kasutada, siis tekib küll küsimus, kust võtta raha juhtide palkade maksmiseks,» ütles Kaia Kaldoja.

Ka Tartu abilinnapea Tiia Teppan märkis, et haridustöötajatele palga maksmises on palju lahtisi otsi.

«Kuni valitsus pole kinnitanud tasandusfondi määrust ning kuni meil pole Tartu Haridustöötajate Liiduga sõlmitud kollektiivlepingut, ei saa kõigi õpetajate palkade kohta midagi kindlat öelda,» selgitas ta.

Eile peetud Tartu koolijuhtide nõupidamisel lepiti kokku, et 1. jaanuarist on Tartu nooremõpetajate ja õpetajate alampalk 715 eurot, vanemõpetajate ja pedagoogide-metoodikute alampalk jääb esialgu samaks.

«Kui tuleb tasandusfondi määrus ja kollektiivleping, saavad õpetajad järeleulatuvalt oma suurema palga kätte,» ütles Tiia Teppan.

Tartu õpetajate võimalik uus palk

• Õpetajate palgaraha tuleb riigieelarvest. Tartu linnavalitsuse haridusosakonna arvestuste järgi võiks ülikoolilinna nooremõpetaja alampalk olla sellest aastast 715, õpetaja alampalk 730, vanemõpetaja alampalk 780 ja pedagoogi-metoodiku alampalk 930 eurot.

• Valitsus kinnitas nooremõpetaja ja õpetaja alampalgaks 715 eurot. Vanemõpetaja ja pedagoogi-metoodiku palga alammäära jättis valitsus samaks ehk need on 736 ja 889 eurot.

Allikad: Tartu linnavalitsuse haridusosakond, haridus- ja teadusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles