Tartu tahab linnaliinidele rohkeb gaasibusse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe bussid.
Sebe bussid. Foto: Sille Annuk

Viie aasta pärast peaksid umbes pooled Tartu linnaliine teenindavatest bussidest sõitma gaasiküttel, leiab linnavalitsus. Viimase paari aasta kogemused gaasijõul töötavate bussidega on olnud positiivsed.

Tartu linna kogemus projektis Baltic Biogas Bus osalemisel on näidanud, et biogaas mootorikütusena on parim valik linnaliinibussidele, sest aitab säästa keskkonda ja hoida linnaõhku puhtamana, märgib projektijuht Jaanus Tamm. Ta lisas, et biogaas on täna finantsmajanduslikult üheks parimaks alternatiiviks laialdaselt kasutatavale diislikütusele.

Linn kavandab linnaliinibusside küttena hakata biogaasi laialdasemalt kasutama. Praegu teenindab Emajõelinna reisijaid viis gaasibussi. 2017. aastaks, mil ootab ees järgmine ühistranspordi hange, on kavas gaasibusside arvu suurendada vähemalt kuni 25ni. Busside arvu suurendamine nõuab ka uute gaasitanklate rajamist.

Projekti Baltic Biogas Bus juhtpartneriks oli Stockholmi ühistransporti korraldav ettevõte Stockholm Lokaltrafik AB (SL), kes on teinud suuri edusamme üleminekul taastuvatele energiaallikatele. Rohkem kui 80 protsenti firma hallatavast ühistranspordist töötab taastuvenergeetikal ning projekti jooksul on biogaasibusside arv kahekordistunud, lisas Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles